Birgitte Bonnesen och Swedbanks nya ordförande Lars Idemark mötte på fredagsförmiddagen pressen för att presentera den nya permanenta vd:n. Bonnesen har varit i banken under 30 år och har sedan förre vd:n Michael Wolf sparkades den 9 februari varit tillförordnad vd. Från och med nu tar hon över rodret som ska styra Swedbanks framtid.
Till SVT Nyheter säger hon att hon inte har varit en del av den kultur som orsakat turbulens de senaste månaderna.
– Jag representerar den kultur som är väldigt mycket Swedbank i grunden och jag har varit i en annan del av verksamheten under den här tiden.
Skulle du säga att ni i banken har fått skämmas över den här historien som uppdagats den senaste tiden?
– Skämmas är att ta i. Vi har så mycket att vara stolta över, vi är en av Europas mest lönsamma banker, säger Birgitte Bonnesen.
Vad ska ni göra för att återupprätta förtroendet?
– Vi måste bli mer tillängliga för kunder. Vi kommer att ha öppet 24 timmar om dygnet på telefon. Vi ska vara enkla och man ska förstå vad man ska göra när man till exempel går in på internetbanken.
Får 13 miljoner i årslön
Birgitte Bonnesen får en fast årslön på 13 miljoner kronor, utan rätt till rörlig ersättning. Hon kommer dessutom erhålla pensionsavsättningar som motsvarar 35 procent av lönen.
Får även viss kritik
Birgitte Bonnesen verkar vara en positiv kraft inom Swedbank som visat att hon har integritet — samtidigt är frågan hur mycket nystart det blir med en person som arbetat i banken i 30 år, säger Albin Rännar, chef för intressebevakningen på Aktiespararna.
– Hon har inte protesterat mot det sätt som banken skötts under (Lars) Idermark och (Anders) Sundström, och att folk kommit in som storägare och styrt och ställt. Hon har inte heller haft invändningar mot hur (Michael) Wolf skött banken, säger han till TT.
– Det blir svårare för någon som arbetat i systemet i 30 år att plötsligt omvärdera allt.