Foto: Anders Wiklund/TT

Börsras i natt – Stockholmsbörsen föll på bred front

Uppdaterad
Publicerad

USA-börserna föll kraftigt under tisdagskvällen.

Stockholmsbörsen sjunker på bred front. OMXS-index har vid klockan 15 backat 0,9 procent.

Börserna i USA backade på tisdagen, inte minst tekniksektorn. Halvledarjätten Nvidia föll ordentligt och tappade nästan 10 procent. Ett tapp på över över 2 800 miljarder svenska kronor – en historiskt stor nedgång för ett amerikanskt bolag.

Förutom nedgångar på Wall Street var det under natten även dystert i Asien med breda nedgångar på de ledande indexen. Det pekar även nedåt på ledande Europabörser.

Vid öppningen på onsdagen var nedgången på Stockholmsbörsen bred. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index föll försvarskoncernen Saab med 2,7 procent och automationskoncernen ABB med 2,2 procent, rapporterar TT.

Telia stiger

Bland förlorarna finns Volvo Cars, vars aktie faller 5,6 procent efter beskedet om att biltillverkaren slopar målet att bara sälja elektrifierade bilar 2030. Nu är målet 90-100 procent.

Telia går mot strömmen och stiger med 0,2 procent efter beskedet om ett nytt stålbad i vilket 3 000 medarbetare ska bort före årsskiftet, varav 1 400 i Sverige.

Men nedgången är bred. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index faller kullagertillverkaren SKF och spelutvecklaren Evolution med 2,4 procent vardera.

September och tredje kvartalet fortsätter med onsdagens fall nedåt på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet ligger OMXS-index på plus 8,4 procent, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.