Bostadsministern om boprisfallet: ”Förstår att många känner oro”

Uppdaterad
Publicerad

Inflation, ekonomisk turbulens och stigande räntor har fått svenska bopriser att falla. Den nytillträdde bostadsministern, Andreas Carlson (KD), är bekymrad och vill bland annat förenkla bygglovsreglerna så att det kan byggas fler bostäder.

– Situationen på bostadsmarknaden är oroande, för den kan leda till minskad rörlighet på marknaden och minskad konsumtion, säger Andreas Carlson till Ekonomibyrån.

Sedan toppen i april har bopriserna fallit med elva procent, och störst är nedgången i storstäderna, visar färsk statistik.

– Jag förstår att många känner en oro för hela situationen kring det ekonomiska läget och bostadsmarknaden. Regeringen följer detta mycket noga och vi kommer att analysera effekterna av detta för att sedan sätta in åtgärder, säger Andreas Carlson.

Men någon tidpunkt för när vi kan se en bättre situation på bostadsmarknaden vill han inte ge.

– Nej, jag vill inte sätta något datum för det. Vi behöver först analysera vilka åtgärder som ger bäst effekt, säger ministern.

Inlåsningseffekt

Flera ekonomer pekar på att den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell, vilket bostadsministern delvis håller med om.

– För många unga är det i dag svårt att komma in på bostadsmarknaden och det måste vi förändra. Bland annat behöver vi göra en del förenklingar i regelverket, säger Andreas Carlson.

Enligt ministern måste bygglovsreglerna ses över för att göra det enklare att få bygglov, så att fler bostäder kan byggas.

Men enligt Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet, är bostadsbyggandet visserligen viktigt, men enligt honom behövs det flera andra åtgärder för att lösa bostadssituationen.

– Det kan till exempel handla om kreditrestriktioner och reavinstskatter som behöver ses över, säger han i Ekonomibyrån.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije håller inte med om att svenska bostadsmarknaden skulle vara dysfunktionell.

– Det är svårt för förstagångsköpare, men sett till korrelationen mellan befolkningsökning och byggtakt så följs den ganska väl i Sverige, tvåa i världen efter USA, säger Robert Boije.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.