Övergångsregeringens budget offentliggjordes på torsdagsmorgonen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Budgetpropositionen har presenterats – det här händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Planen är satt: Senast tre dagar innan julafton väntas en ny budget ha röstats igenom för 2019. Men vägen dit är lång.

Här nedan förklaras alla turerna som väntar i riksdagen.

För första gången i historien har nu en övergångsregering lagt fram en budget i Sverige. Fram till den 30 november har de andra partierna möjlighet att lägga fram sina egna budgetar som då kommer att konkurrera med den som lades fram på torsdagen.

Än så länge har Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna sagt att de kommer att lägga fram skuggbudgetar. Om Socialdemokraterna kommer att lägga fram en egen budget är ännu oklart, även regeringspartierna kan nämligen lägga fram egna budgetar innan den sista november.

Deras budgetar skulle i så fall konkurrera med övergångsbudgeten på samma sätt som de andra partiernas.

Oklar budgetvinnare

När den 30 november har passerat är nästa viktiga budgetdatum den 12 december. Datumet är startskottet för de omröstningarna som ska leda fram till en ny budget för 2019.

Omröstningen kommer att gå till så att de två minsta budgetförslaget först ställs mot varandra. Vinnaren går sedan vidare till en andra omgång och ställs mot det tredje största alternativet. Sedan fortsätter det så fram till att riksdagen har en slutlig budgetvinnare.

Om det blir övergångsbudgeten som röstas igenom har den regeringen som tar över makten möjlighet att lägga en ändringsbudget. Det kan ske när som helst efter att den regeringen tagit över makten.

Ny budget innan jul

Planen är att en ny budget ska ha röstats igenom senast den 21 december, alltså tre dagar innan julafton.

– Enligt den plan som finns nu så ska budgetbesluten vara avslutade den 21 december. Egentligen finns det inga begränsningar, men när det kommer ett nytt år så bör det finnas en ny budget, säger finansutskottets kanslichefen Mikael Åsell.

Om partierna inte har enats om en budget innan januari så börjar automatiskt den från 2018 att gälla – fram till att en ny budget blivit framröstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.