Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och Alexander Norén, SVT:s ekonomikommentator. Foto: SVT,TT

Chatta med experterna om inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Högre elpriser, dyrare mat och stigande räntekostander. Inflationen i Sverige fortsätter att rusa till den högsta noteringen på 30 år. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén och Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar svarade på läsarnas frågor. Läs hela chatten i efterhand här.

Chatta om inflationen

C • På vilket sätt blir inflationsdrivarna matpris, elpris och bensin billigare av att ”konsumenter shoppar mindre och billigare, samt företag låter bli att investera, vi får arbetslöshet och att lönekrav inte blir så höga”?

Kan vi istället satsa på snabba åtgärder för att producera mer el exempelvis?

Hej, du har rätt. den kopplingen finns inte. men det är det enda riksbanken kan göra: få ned priserna genom att sänka köpkraften. Snabba åtgärder för att producera mer el vore såklart toppen. Problemet är att det inte verkar gå att få fram så mycket mycket så snabbt att det skulle få elpriset att falla ihop som en punkterad sufflé.

Nu rundar vi av chatten. Stort tack alla som skickat in frågor! Det har kommit väldigt mycket frågor, men har du inte fått svar kanske du hittar svar på en liknande fråga i chatten.

Holger • Reallönen kommer iom den stora inflationen minska då arbetsgivare i dom flesta fall inte kan ge ca 10% löneförhöjning. Hur många år kommer det ta att jobba i kapp reallönen förutsatt att 2024 ser normaliserad inflation?

Hej Holger! Det beror på både inflationen och löneökningarna framöver, båda väldigt svåra att sia om. Det lär nog dröja till efter nästa högkonjunktur.

Eric Andersson • Känns som att hushållen straffas, som vanligt, och att vi, som vanligt, blir fattigare - igen. Vad händer om inflationen inte sjunker så som Riksbanken tycker är lämpligt? Hur hög ränta är acceptabel innan det faktiskt blir skadligt för ett land?

Eric, ingen vet nog exakt var smärtgärnsen går, de provar sig fram nu. Men klart är den lägre än förr. Så mycket mer belånade vi är idag, så svider en räntehöjning mycket mer nu. Så räntehöjningstaket borde vara lägre...

Andre • Är detta ett exempel på att vi har ett ekonomiskt system som i grunden är dysfunktionellt? Har vi levt gott på pengar som helt enkelt inte funnits och nu måste korrigera det genom att kapa värdet på kapitalet?

Hej Andre, en mycket intressant fråga. Är det dags att betala för kalaset nu? Har vi levt över våra tillgångar? En del menar att den epok av - onormalt, en del skulle säga "osunt" - låga räntor som är till ända är just svaret på överdrifter på bostadsmarknaden och börsen. Låg ränta har eldat på de tillgångarnas värde, där vi ju haft enorm inflation. Både privatpersoner, företag och stater har ökat sin belåning under tiden, inte minst stater under de senaste kriserna där stödpaketen lånefinansierats. Är det en bubbla som måste spricka? En del menar det. Andra säger att det är långt kvar till bristningsgränsen och att så länge som USA är störst och viktigast med dollarn som dominerande valuta, så kommer ingen syna bluffen i detta pokerspel (då de andra vid bordet också förlorar på det). Ett bra ämne för en halvtimme i Ekonomibyrån eller liknande!

Kurt Vallin • Kommer räntan på insatta pengar höjas under kommande år.

Hej! Inlåningsräntan borde höjas, ja. Håll koll på vilka banker som är snabba med att höja och flytta till den aktör som erbjuder bäst ränta och har insättningsgaranti.

Linda • Tidigare när det blivit lite väl mycket pengar på mitt sparkonto (över 100 000 kr) har jag satt över pengar till mina fonder istället och befinner mig i det läget just nu. Hur ska jag tänka? Mina fonder har gått ner ca 80 000 kr. Bara en fond ligger på minus, men de har backat. Det är ju ingen vidare ränta på sparkontot, åtminstone inte just nu. Känner mig osäker.

Hej Linda! Om du har lång sparhorisont med dina sparpengar så tycker jag att du ska se det som att du just nu köper in dig "billigt" på börsen. Om du bara har tid att vänta på återhämtningen så är börsen, över tid, en bättre plats än sparkontot. Se till att du har en buffert kvar på sparkonto, bara.

Anna • Vi vill byta vårt hus mot en bostadsrätt och har inte möjlighet att sälja först och sedan hoppas på att hitta en lägenhet. Hur ska man tänka i nuvarande läge?

Hej Anna! Knivigt.. Att sälja först är nämligen min absoluta rekommendation i detta läge. Kan ni inte bo hos någon temporärt, även om det blir jobbigt. Det är nämligen också väldigt jobbigt att bli stående med ett osålt hus och dubbla boendekostnader..

Marianne • Har haft ett 4-årigt elavtal som nu den 1 nov går ut hur bör man göra? binda 1,2 år eller rörligt.
bor i hyresrätt.

Hej, om jag förstått elbolagen rätt så är det så dyrt att binda nu att de själva inte skulle göra det som kund... Om du bor i hyresrätt så betalar du ju inte din egen värme och varmvatten (annat än på sikt genom hyreshöjningar), och då borde du kunna "gambla" med att rörligt går ned snabbare än du kommer ut ur ett jättedyrt nytt bundet avtal...

Kajsa • Hej! Jag är en ung vuxen som i vår ska köpa min första egna bostad, jag har sparat i många år, främst i fonder. Bör jag ta ut mina pengar nu från fonderna eller bör jag vänta?

Hej Kajsa! Pengar som ska användas i närtid ska helst inte vara placerade med så hög risk, men om det är pengar du behöver i närtid så är det nog bättre att ta ut dem från börsen för att inte riskera att förlora mer. Återhämtningen kan dessvärre dröja. Eftersom priserna gått ner på bostadsmarknaden kan du förhoppningsvis köpa in dig lite billigare än du kunde förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.