First Citizens tillgångar för 72 miljarder dollar i nischbanken Silicon Valley Bank. Foto: Patrick T Fallon/AFP/TT

Delar av krisande Silicon Valley Bank såld

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska banken First Citizens Bank & Trust har gjort upp om att köpa stora delar av den kollapsade Silicon Valley Bank (SVB) – banken som togs över av den amerikanska staten efter en bankrusning tidigare i mars.

Uppgörelsen innebär att First Citizens tar över insättningar och en del av utlåningsportföljen i SVB, enligt ett besked från Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) – det statliga bolag som ansvarar för insättninsgarantier i USA och som sedan kollapsen tagit över SVB.

SVB-kollapsen blev startskottet på en våg av bankoro i både USA och Europa, som bland annat ledde till att den schweiziska storbanken Credit Suisse togs över för av konkurrenten UBS för att undvika en stor bankkris.

Orosvågen har även gjort finansiering dyrare för företag och banker och tryckt ned räntorna på statspapper, ett resultat av att investerare söker sig till säkra placeringar i orostider.

I transaktionen som nu ska genomföras köper First Citizens tillgångar för 72 miljarder dollar, med en rabatt på 16,5 miljarder. SVB-tillgångar för omkring 90 miljarder kommer därmed att finnas kvar hos FDIC även efter affären.

First Citizens är baserad i Raleigh i delstaten North Carolina, medan Silicon Valley Bank har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bankerna Signature, Silvergate och Silicon valley gick under samtidigt. Vad hände under de dramatiska dygnen? Foto: SVT/montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.