På onsdagen kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked och ledande ekonomer är oense om vilken väg myndigheten borde gå. En del anser att ytterligare höjningar krävs för att stävja den alltjämt höga inflationen medan andra tycker att Riksbanken bör ha is i magen.
Splittringen blir tydlig när Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, och Laura Hartman, chefsekonom på LO, debatterar frågan i Aktuellt.
”Inflationen är ihållande”
Mattias Persson betonar att inflationen fortsatt är ”alldeles för hög”.
– Min bild är också att inflationen är ihållande. Den kommer attkomma ner, givet att Riksbanken höjer räntan. Men det tar lite längretid. Och det är riskabelt att inte agera, säger han.
Men enligt Laura Hartman vore det bättre om Riksbanken inväntar effekterna av de redan gjorda höjningarna.
– Bostadsinvesteringar störtdyker och konsumtionen minskar ordentligt. Vi har fått stora konsekvenser och hushållen riskeraratt för varje räntehöjning bli mer knäckta, säger hon.
”Räntevapnet inte så effektivt”
Hon anser också att inflationen i Sverige till ganska stor del är ett importerat problem till följd av bland annat kriget i Ukraina.
– Inflationen är ett jätteproblem, men räntevapnet är inte såeffektiv mot inflation som kommer från utlandet, säger hon.
Den bilden delas inte av Mattias Persson.
– När inflationen började ta fart var det mycket krigseffekter ochpandemieffekter. Men tittar man på den underliggande inflationen i dag såär den bred. Alla varor i stort sett stiger, så det här är intelängre bara råvaropriser. Det här är en mycket bredare och mer ihållande inflation, säger han.
Se debatten i videospelaren ovan.