Elslukande data – hur grönt är molnet?

Uppdaterad
Publicerad

Digitaliseringen av våra liv konsumerar allt mer energi. Är det dags att få ”dataskam” nu också?

”Molnet”, där allt mer data sparas och behandlas, är i själva verket datacenter runt om i världen. Där utförs tunga beräkningar, men där finns också filmerna du streamar och filerna du sparar. Dessa hangarer med långa och höga rader av blinkande, värmealstrande hårdvara som kräver avkylning, uppskattas idag förbruka 1-2 procent av den globala elproduktionen. Men andelen stiger när mängden data ökar.

– Enligt mina beräkningar skulle datacenter 2030 stå för någonstans kring 4 procent av den globala elkonsumtionen, säger Anders Andrae som är miljöexpert vid Huawei.

Klimat

Ökande andel

Utvecklingen av kryptovalutor, särskilt brytningen av Bitcoin, bidrar till energiåtgången, påpekar Andrae.

– Man brukar uppskatta att Bitcoin-nätverket står för minst en tredjedel av elförbrukningen, en andel som sannolikt ökat det senaste halvåret. 

I isländska Blönduós, tre timmar med bil norr om Reykjavik, ligger ett av Etix Everywhere Borealis datacenter som hyser alltifrån brytning av kryptovalutor till rendering av film. Processer som kräver mycket datorkraft, och därmed mycket el. Men man har placerat sig i närheten av ett vattenkraftverk för att få grön el, som också är relativt billig.

– Man kan skicka data vart som helst i världen på ett ögonblick. Men att förflytta energi är dyrt. Därför är det en poäng att bygga datacenter så nära förnybar energi som möjligt, säger bolagets vd Bjorn Brynjulfsson.

Hur stor är efterfrågan bland kunder för att processa data på ett grönt sätt?

– Det ökar kraftigt nu. Stora företag som Microsoft och Google kommer ut med aggressiva hållbarhetsmål, att bli koldioxidneutrala till 2030.

Omtvistat överskott

Men räcker den gröna elen till för det? Vad gäller datacentret i Blönduós tror Brynjulfsson att de i alla fall kan bygga ut dubbelt så stort innan de slår i kapacitetstaket från vattenkraftverket. Kritiker menar att det i det långa loppet inte finns något sådant som ”grön överskottsel” om den förnybara energin ska räcka för att ställa om alla industrier.

– Jag förstår frågeställningen utifrån ett europeiskt perspektiv, där ni har en mix an energislag. Men här på Island kommer 99,9% av elen från förnybara källor och vi har mycket grön el kvar, kontrar Sigridur Mogensen vid isländska industriorganisationen SI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet