När ABB nu säljer huvuddelen av verksamheten inom elektrisk överföring, som kallas för Power Grid till Hitachi, berörs i princip alla anställda i Ludvika. 2 800 personer och nästan var fjärde anställd, 900 personer, i ABB:s ”huvudstad” i Sverige Västerås. Med Power Grids försvinner en av de senaste hundra årens hörnstenar i den svenska industrin till utlandet.
Många fler än de anställda berörs
Utöver de anställda i ABB Power Grid, som jobbar i Ludvika och Västerås, tillkommer alla som har något med ABB att göra, ända ut till korvgubben utanför fabriksporten. För de som är beroende brukar tumregeln vara ytterligare tre till fem jobb som påverkas.
ABB har jobbat i Japan med Hitachi sedan 2014. Det nya samägda bolaget kommer att hamna i Schweiz, men eftersom både ABB och Hitachi efter tre år kan utlösa en försäljning av den resterande delen till Hitachi, gäller detta alltså bara i det korta perspektivet. Besluten för Power Grids kommer med stor säkerhet hamna utanför Europa.
Större blir starkare är tanken
Tillsammans med Hitachi så kommer den sålda ABB Power Grids bli världstvåa efter amerikanska General Electrics. Detta är tänkt ge förutsättningarna till ett lönsammare företag. Hitachi sysslar ju med samma saker, vilket borde tala för att de vet vad de köper. Geografiskt så kompletterar bolagen varandra.
Samtidigt finns det ju exempel som förskräcker där utländska köpare varit i samma bransch men det ändå slutat på katastrofens rand. Det tydligaste exemplet på det var amerikanska Fords köp av Volvo Cars. Alla trodde ju att Ford kunde allt om bilar! Vill man vara positiv har japanska företagsköp varit mer framgångsrika än amerikanska.
Smidig övergång
ABB:s vd, Ulrich Spiesshofer, svarade på en skriftlig fråga från SVT om Hitachis framtida planer för Power Grids på morgonens presskonferens för Power Grids att Hitachi lovat en ”smooth” övergång – ett till intet förpliktigande uttalande.
De som blir kvar i ABB
Det ”nya” ABB som blir kvar efter försäljningen ska satsa på digitala industrier. ABB:s vd, Ulrich Spiesshofer gav exempel på kunder som sysslar med digitala molntjänster och mobiloperatörer. Men det är ett företag som samtidigt skall spara ungefär 4,5 miljarder kronor genom en ordentlig omorganisation. Hur det slår för de anställda som fortfarande jobbar under ABB-loggan är fortfarande okänt.
Aktieägarna vinnare
Det finns en klar segrare på dagens affär – aktieägarna. Det har legat i korten under åratal att något skulle hända med ABB. Bolagets aktie har underpresterat jämfört med jämförbara bolag, samtidigt som finansmannen Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian i affärspress fört ett lågintensivt krig mot företagsledningen att göra något. När Cevian är med på planen handlar ”att göra något” nästan alltid om att stycka bolag och sälja ut. Med det näst största ägandet i ABB har Christer Gardell kunnat sätta tryck bakom orden.
Industrialisterna ut
I dag gick Christer Gardell i mål. Aktieägarna kommer att få alla pengarna från försäljningen av Power Grids. En nätt summa på ungefär 70 miljarder kronor. Huruvida Cevian kommer att vara kvar som ägare i ABB framgår inte. Cevian brukar gå ut genom vändkorsen när de fått sin vilja igenom.
Med dagens affär så sätts också punkt för de storartade drömmar som en gång präglade samgåendet mellan svenska Asea och schweiziska Brown Boveri. Nu när finansmännen har tagit befälet från industrialisterna så är pengar i fickan en snabbare väg till deras hjärtan, än ett långsiktigt ägande där vinsterna förväntas komma i en framtid.