”Går vi in i en recession så kommer det att synas på bostadsmarknaden”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: TT

Experter: Coronakrisen kommer att påverka bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Börsen rasar i effekterna av coronasmittan. Att bostadsrättsmarknaden också kommer påverkas av krisen är troligt, enligt experter. Men osäkerheten är stor kring exakt vad som kommer hända.

Finansinspektionen rekommenderar bankerna att låta bostadsägare minska eller pausa amorteringarna under en period om de drabbas av inkomstbortfall i följderna av coronaepidemin.  

Att bostadsmarknaden kommer att påverkas av det nattsvarta läget på börsen är högst sannolikt. Men vad som kommer hända blir till stor del bara gissningar i nuläget.

Coronapandemin

– Nya bostadsägare som sitter med stora bolån kan få det bekymmersamt om de blir arbetslösa eller om bostadspriserna skulle gå ned markant. För andra ser det annorlunda ut. I genomsnitt är belåningen 60 procent och bostadspriserna kan falla väldigt mycket innan värdet understiger skulden, säger statliga bolåneföretaget SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Om arbetslösheten ökar rejält kommer det att få effekter på bostadsmarknaden.

– Går vi in i en recession med kraftigt ökande arbetslöshet så kommer det att synas på bostadsmarknaden också, säger Robert Boije. Han påpekar också att den lättnad i amorteringarna som Finansinspektionen nu förespråkar skulle minska problemet för nya högt skuldsatta bostadsköpare.

”Värre för de som just flyttat in i dyra nya hyresrätter”

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, tror att coronasmittan i första läget kommer att minska omsättningen på bostadsrättsmarknaden.

– De som har tänkt sälja väntar hellre än att gå ner i pris, särskilt när omfattningen av nedgången är svår att bedöma.

Kommer vi att få se en priskrasch på bostadsrätter?

– Så länge som de nuvarande ägarna kan vänta med att sälja kommer det inte att bli någon priskrasch och min bedömning att de allra flesta kan vänta. Detta såg vi tydligt 2008-2009 där det just var omsättningen som dök och inte priserna, säger Hans Lind och fortsätter:

– Om hushållen kan skjuta på amorteringarna gör de låga räntorna att det är billigt att äga sin bostad. Det blir värre för de som just flyttat in i dyra nya hyresrätter som dessutom kan ha ganska begränsade alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet