Wall Street inledde veckans handel med det kraftigaste raset sedan ”svarta måndagen” 1987. Nedgången var bred, där storbanker, teknikjättar och oljebolag alla drogs med i fallet.
Nedgången var inledningsvis så stor – ett fall på 8,1 procent för det breda S&P500-indexet – att ett automatiskt handelsstopp triggades.
Det är tredje gången på sex handelsdagar som handeln stoppas till följd av kraftiga ras på New York-börsen. När handeln återupptogs fortsatte S&P500-index att sjunka, och stängde på minus 12,0 procent. Dow Jones industriindex rasade med 12,9 procent – det största fallet sedan 1987. Nasdaqs kompositindex tappade 12,3 procent.
– Man har ju trott länge att börserna på sikt alltid går uppåt, därför har en stor del av världens pensionspengar placerats där. Och det är klart att när det rasar så kraftigt som det gör nu så kommer det få effekter, säger SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.
Hör mer från Knut Kainz Rognerud i klippet överst i artikeln
Tufft för techbolagen
Flygplanstillverkare Boeing störtdök under dagen, och stängde med en kurs på minus 23,8 procent.
Till de stora förlorarna hör även finansvärlden, där Citigroup rasade 19,6 procent. Även JP Morgan Chase samt Bank of America tappade stort, 14,9 respektive 15 procent.
Oljebolag som Chevron och Halliburton hade också en riktigt tung börsdag, och rasade 16,4 respektive 16,9 procent. Även it-jättar som Twitter, Apple, och Googles moderbolag Alphabet tappade tvåsiffrigt.
Volatilitetsindexet Vix, ofta kallat skräckindex, ökade under dagen med hela 39,5 procent, och låg vid börsstängning på 80,8.
Ras i produktionen
Kurskraschen på Wall Street kommer trots ännu en räntesänkning och andra stimulans- och stödåtgärder från USA:s centralbank Federal Reserve i söndags, som sedan har följts av liknande åtgärder från bland andra Europeiska centralbanken och Japans centralbank.
Coronapandemin slår hårt mot produktion och efterfrågan i hela världen. Kina, där virusutbrottet började, har redovisat ett ras för industriproduktion med 13,5 procent i januari–februari i år jämfört med ett år tidigare.
De realekonomiska effekterna i världens största ekonomi, USA, börjar nu också framtona. Ett index för aktiviteten inom tillverkningsindustrin i delstaten New York har i mars rasat till den lägsta nivån sedan 2009, enligt Federal Reserves regionala New York-kontor. Raset på 34 indexenheter till minus 21,5 är den största nedgången för indexet sedan det började publiceras 2001.