Ekonomibyrån om Riksbankens väntade räntesänkning i augusti 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad talar för och emot att Riksbanken sänker räntan – hör vad aktiestrategen, finansprofilen och fond-vd:n tror. Foto: SVT

Experterna: Det talar för och emot att Riksbanken dubbelsänker räntan

Uppdaterad
Publicerad

Förväntningarna på att Riksbanken ska sänka styrräntan har höjts allt mer den senaste veckan – men hur trolig är en dubbelsänkning? Experterna är oeniga.

– Jag ser faktiskt ingenting som talar emot en dubbelsänkning, säger finansprofilen Christer Gardell till SVT:s Ekonomibyrån.

Sedan i maj har styrräntan legat på 3,75 procent. Men på tisdag ska Riksbanken ge nya besked – och mycket talar nu för att räntan kommer sänkas.

Dubbelsänkning kan skapa oro

En dubbelsänkning, det vill säga en sänkning med 50 punkter, skulle innebära att styrräntan landar på 3,25 procent, men sannolikheten för det bedöms ha minskat något sedan de nya inflationssiffrorna presenterades. Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, menar att en dubbelsänkning dessutom skulle riskera att skapa oro.

Ekonomibyrån

– Det skulle indikera att Riksbanken ser något som marknaden har missat. Jag tror istället på en sänkning med 25 punkter, som följs av fler under hösten, säger hon till Ekonomibyrån.

Kan påverka de som vill köpa bostad

Men även en mindre kraftfull sänkning skulle kunna märkas för hushåll med bolån, där ett rörligt bolån påverkas snabbare än ett bundet.

Och de som vill ta sig in på bostadsmarknaden kan också påverkas.

– Lägre räntor kan innebära högre bostadspriser, så det är inte positivt för alla, säger Molly Guggenheimer, aktiestrateg Danske Bank.

Ekonomibyrån. Ekonomimagasin, säsong 10, del 1. – Drömmen om dubbelsänkning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man tänka om man har besparingar på börsen? Se aktiestrategen Molly Guggenheimer svara i Ekonomibyråns avsnitt ”Drömmen om dubbelsänkning”. Foto: SVT

INFLATIONEN OCH RÄNTAN JULI/AUGUSTI 2024

  • Inflation innebär en ökning av den allmänna prisnivån.
  • Den mäts genom att beräkna prisförändring på varor och tjänster på en 12-månaders period.
  • I juli steg inflationen enligt KPIF till 1,7 procent.
  • Analytikernas prognos för juli-inflationen var lägre – 1,6 procent.
  • Riksbankens inflationsmål är 2 procent.
  • Styrräntan har legat på 3,75 procent sedan maj 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet