En som är skeptisk är ekonomen Klas Eklund på advokatfirman Mannheimer och Swartling. Han tillstår visserligen att den underliggande tekniken, blockkedjan, är intressant men menar att själva valutorna inte är det.
– Du kan inte handla för dem och om du försöker är det dyrt och tar enormt lång tid. Dessutom drar de mycket el att producera och det går exempelvis inte betala skatt med dem. De är inga valutor. På sin höjd investeringsobjekt som går upp och ner väldigt kraftigt eftersom det inte finns något underliggande värde.
Enligt Eklund är en bitcoin inget annat än en samling ettor och nollor vars värde helt avgörs av spekulationer om vart folk tror att den ska ta vägen. En beskrivning som inte delas av Robin Teigland, professor i digital innovation och entreprenörskap på Chalmers:
– För många människor i världen har kryptovalutorna ett värde och det finns lösningar som gör att man kan visst betala med dem, både snabbt och utan så höga avgifter. För de 72 procent av världens befolkning som bor i samhällen där man inte har tillit och förtroende för regering och centralbank blir kryptovalutorna ett alternativ.