Foto: Fastighetsmäklareförbundet

Fastighetsmäklarförbundet: Både köpare och säljare tvekar

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostäder fortsätter att falla, visar den senaste mäklarstatistiken. Det märks också runt om i landet där det behövs betydligt fler visningar innan ett objekt blir sålt och att varje bostad måste annonseras ut flera gånger för att väcka intresse.

– Spekulanterna har blivit mycket mer avvaktande, antalet budgivare blir färre och de är inte lika angelägna att komma med höjda bud. Affärerna tar längre tid. Dessutom har blir också säljarna tveksamma, och många kanske väljer att avvakta med försäljningen, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet FMF.

Pessimistiska mäklare

FMF, som företräder drygt 1.000 medlemsföretag, presenterade tidigare i veckan en rapport som visar att det är betydligt fler mäklare som tror på fortsatt sjunkande priser än som tror på att priserna vänder tilllbaka upp.

Fastighetsmäklare tjänar sina pengar på provision, så om antalet affärer minskar försämras också deras lönsamheten. Ändå finns det enligt Carolina Stegman inte någon risk att de skönmålar prisbilden med syfte att få till en affär.

Trovärdigheten på spel

– Om de inte är tydliga med den nedgång som faktiskt skett så tummar de på sin egen trovärdighet, och det har mäklarna inte råd att göra.

Statistiken kommer med fördröjning. Därför finns risk att den förväntade prisnedgången inför jul skapar fler svarta rubriker och mer osäkerhet i januari. Men Carolina Stegman tror att en stabilisering måste komma.

Behoven styr

– Det är människors behov av bostad som styr, och de som avvaktat med att köpa under hösten och vinterns turbulens kommer troligen att göra en affär i vår.

Fakta

Säljare:

  • Ha rimliga förväntningar både på pris och försäljningstid
  • Ta fram ett lägsta pris du kan tänka dig att sälja till
  • Att sälja innan du köper kan vara bra för den som vill veta vilke summa du kan investera i ditt nästa boende.

Köpare:

  • Ha rimliga förväntningar både på pris och försäljningstid
  • Det är inte nödvändigt att maxa lönelöftet
  • Ta tid på dig. Titta på flera bostäder och gör jämförelser.

Källa: Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.