Foto: SVT

Försäkring gav inget skydd – de tvingades ta lån

Uppdaterad
Publicerad

När fuktfläcken i vardagsrummet dök upp i det nybyggda huset blev Björn Martinsson och hans fru oroliga. Men fuktskadorna på huset var inte det värsta, skulle det visa sig. Det värsta var den flera år långa kampen för att få ut på byggfelsförsäkringen.

Läs mer: Miljarder går till försäkring som inte fungerar

Länge var det nybyggda huset till enbart glädje. Efter flera års planering och sparande kunde familjen Martinsson flytta in i sitt drömhus. När fuktfläckar dök upp på flera ställen i huset blev de naturligtvis oroliga.

SVT granskar byggfelsförsäkringen

– Ändå kände vi oss i grunden trygga eftersom vi hade en byggfelsförsäkring. Det lät ju jättebra, säger Björn Martinsson.

Han kontaktade tidigt försäkringsbolaget men fick problem redan där:

– Tyvärr så fick vi inget svar. Trots att vi också sökte ledningspersonal och lämnade telefonnummer så kom de aldrig tillbaka till oss.

Skadan var ”inte försäkringsbar”

Så småningom visade det sig att fuktfläckarna bara var en del av ett mycket stort problem. På grund av slarvfel i bygget hade fukt och svartmögel ätit sig in på många ställen. Entreprenören som byggt huset gick i konkurs och Björn och hans fru bodde fortfarande mitt i byggfelet.

När de till slut fick kontakt med försäkringsbolaget hävdade bolaget att det inte var en ”försäkringsbar skada”.

– De hänvisade till olika paragrafer i villkoren som sa emot varandra. Men jag läste på och blev mer och mer säker på min sak, säger Björn Martinsson.

Han förberedde sig för att möta försäkringsbolaget i Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Under tiden byttes hela fasaden på deras hus ut, till en kostnad av över en miljon kronor. När det var dags att mötas i ARN erbjöd försäkringsbolaget 400.000 kronor.

Förlikades – fick ta banklån

Nu hade mycket av Björns tid och tankar ägnats åt konflikten under flera år och han och hans fru accepterade en förlikning.

– Jag ville inte bli en bitter rättshaverist, säger Björn Martinsson. Att ha rätt och få rätt är två helt olika saker.

Den dryga halvmiljon som återstod har de fått ta ett nytt banklån på. Det ansåg till slut Björn Martinsson att det var värt för att komma ur den konflikt som kom att prägla livet i flera år.

Fakta

Fakta: Byggfelsförsäkringen

En byggfels- och färdigställandeförsäkring är en försäkringman måste ta vid nybyggnation och/eller till- och ombyggnad som kräver bygglov.

Lagen tillkom 1993 och var från början obligatorisk bara för flerbostadshus ochgruppbyggda småhus. Sedan 2005 är den obligatorisk även för enskilda småhus.Självbyggare är sedan maj 2011 undantagna från kravet på byggfelsförsäkring.

Varför en obligatorisk försäkring:

Bakgrunden till lagen (1993:320) om byggfelsförsäkring varproblemen med fuktskador och så kallade sjuka hus. Skador som uppstår på grundav byggfel är ofta kostsamma att åtgärda och många gånger tar det tid attupptäcka skadorna.

Ett av syftena med lagen var att fel skulle avhjälpas snabbtoch utan långvariga tvister om vem som är ansvarig. Man ville skydda de boendefrån att tvingas vistas i en skadlig inomhusmiljö under de i många falllångdragna rättsprocesserna.

Och det var inte heller helt ovanligt att de somdömdes till att åtgärda felen och skadorna inte var i stånd att göra det.

Kravet på ett färdigställandeskydd är lätt att förstå. Gårbyggbolaget i konkurs eller försätts i likvidation ska försäkringen ellerbankgarantin säkerställa att huset ändå blir färdigställt.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet