Malin Omberg på Finansinspektionen. Foto: TT

Finansinspektionen: Byt bank – rösta med fötterna

Uppdaterad
Publicerad

I dag sänkte flera av storbankerna sina räntor, men trots det är avståndet till Riksbankens rekordlåga nollränta stor. 

Är det lätt att se som bankkund varför man har den ränta man har som bankkund i dag?

– Nej. Det är inte lätt. Man får ju utgå från listräntor som inte är anpassade efter ränteläget som finns för andra kunder i banken eller för individen, säger Malin Omberg som är chef för konsumentskyddsenheten på Finansinspektionen.

Räntan sänks till 0 procent

Konkurrensen fungerar dåligt

I mars nästa år hoppas Finansinspektionen att bankerna istället för den nuvarande listräntan ska börja redovisa den genomsnittliga bolåneräntan som deras kunder betalar så att det ska bli lättare att jämföra banker mellan varandra. 

– Vi vill se att man redovisar den genomsnittliga ränta som andra kunder betalar på sin hemsida och så kan kunder gå in och jämföra. Och att bankerna ska redovisa vilka faktorer man tar hänsyn till, till exempel hur mycket man ska låna och hur mycket i inkomst man har, säger Malin Omberg.

För några år sedan visade Finansinspektionens genomgång av bankernas bolåneräntor att bankerna dels förde vidare sina egna ökade kostnader på kundernas bolån och samtidigt delade ut stora vinster till sina aktieägare. ​Och att konkurrensen på den svenska bankmarknaden fungerade dåligt.

Bankerna gör storvinst

Enligt Villaägarna tros de svenska storbankerna göra 100 miljarder i vinst i år. 

Reporäntan är 0 procent och sjönk med 0,25 procentenheter i går. Men bankerna sänker inte alls i samma utsträckning. 

– Om man inte är nöjd med sin bank ska man överväga att byta bank och rösta med fötterna så att säga, säger Malin Omberg på Finansinspektionen. 

Tror du att svenskarna gör det i den utsträckning som man borde? 

– Nej, det tror jag inte att man gör. Jag skulle tycka att det var bra om folk var mer benägna att byta bank om de är missnöjda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räntan sänks till 0 procent

Mer i ämnet