• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man med handskar och munskydd väntar vid incheckningsdiskarna på ett öde Malmö Airport. Foto: TT

Världens flygtrafik har halverats på några veckor: ”Kommer förändra hela flygmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Vägen tillbaka till det normala blir lång för flygbranschen. Rädslan för det nya coronaviruset har mer än halverat den globala flygtrafiken och flygbolagen kämpar för att överleva.

– Vi kommer se en helt annan flygmarknad när det här är över, säger flygexperten Jean-Marie Skoglund.

Kurvan har pekat stadigt nedåt i drygt tre veckor. Den 11 mars genomfördes 181 341 flygningar i världen. Lördagen den 28 mars låg siffran på 69 508, enligt den globala flygspårningstjänsten Flightradar24.

– Jag har studerat luftfartens utveckling i många år och jag har aldrig skådat ett liknande utfall. Många flygbolag bedriver bara 10 procent av sin verksamhet just nu. Det är en konstant trend vi ser i hela världen, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.

”Flyget behövs i detta läge”

Även om privatpersoner undviker att resa i hög utsträckning behöver flygtrafiken upprätthållas i viss mån för att importen ska fungera, enligt Jean-Marie Skoglund. 

– Man ska vara medveten om att vi behöver flyget i detta läge. Dels för att frakta varor och transportera nödvändig utrustning till sjukvården, men det kan också komma ett läge då vi behöver transportera sjukvårdspersonal från andra delar av Sverige eller världen. Det sker redan nu i Italien till exempel.

En illustration över hur flygtrafiken i Europa har minskat. Bilden till vänster visar flygtrafiken den 26 mars 2019 och den till höger samma datum 2020. Foto: Eurocontrol

Svenska flygplatser står helt still

Den statliga flygplatsoperatören Swedavia som driver tio svenska flygplatser, däribland Arlanda och Landvetter, upplever en kraftigt minskad efterfrågan på resor. De första två veckorna i mars minskade resenärerna med 30 procent och de senaste veckorna har nedgången legat på 70-90 procent. Hittills har 1900 anställda korttidspermitterats och 800 varslats.

– På vissa flygplatser som enbart bedriver utrikestrafik ser vi en 100 procentig minskning. I exempelvis Trollhättan och Karlstad har dessutom all inrikestrafik stannat. Det handlar inte om att man väljer att resa med ett annat trafikslag utan vi ser ett minskat resande överlag.

Vilka spår kommer den här krisen att sätta i flygbranschen?

– Vi kommer se en helt annan flygmarknad när det här är över. Flygbolagen kommer minska och de som finns kvar kommer inte kunna upprätthålla den linjetrafik de hade tidigare. Vi ser redan nu att stater runt om i världen stödköper flygbolag och det kommer vi se ännu mer av framöver. Det kommer ta många år innan flygmarknaden har återhämtat sig helt, säger Jean-Marie Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.