• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklarar varför guldpriset ökar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det råder guldfeber. Här förklarar ekonomikommentator Alexander Norén flera möjliga anledningar till varför priset på guldet skenat de senaste månaderna. Foto: Stina Qvarforth/Storyblocks

Priset på guld rusar – flera teorier om orsaken

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två månaderna har guldpriset gått upp 15 procent. Men varför lockar de glimrande tillgångarna till sig både centralbanker och småsparare?

– Det är lite olika teorier om vad som ligger bakom den senaste guldruschen, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

I tider av oro brukar guld gå bra. Alexander Norén menar dock att den senaste prisökningen på guld inte riktigt speglar den trenden då det varit kristider i världen i flera år.

Så varför stiger priset kraftigt just nu?

– De finns de som tror att förklaringen finns i Kina och vilket säger rätt så mycket om världsekonomin i stort, säger Norén.

Tryggt alternativ

Ekonomikommentatorn förklarar även att kryptovalutan Bitcoin kan vara ytterligare en teori som många vill väga in.

– Bitcoin har stigit samtidigt som guld har rusat. De som är frälsta av kryptovalutan pratar om det som det ”digitala guldet”, säger han och tillägger:

– Det finns dock en betydande skillnad. Guld har över tusen års historia som värdebevarare och har inte fluktuerat lika galet som Bitcoin.

Än så länge menar därför Norén att förklaringen bakom guldruschen speglar det faktum att guld i de flesta fall är ett tryggt alternativ när andra traditionella placeringar känns osäkra.

En annan klassisk teori är inflationen – hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.