• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hyresgästföreningen om värdarnas krav: ”Hitte på-siffra”

Uppdaterad
Publicerad

En historisk höjning av hyran kan snart vänta Sveriges hyresgäster om fastighetsägarna får som de vill. I mellersta och västra Sverige är budet inför de kommande förhandlingarna en höjning på tio procent – vilket enligt Hyresgästföreningen är ”oacceptabelt”.

– Tio procent är egentligen en hitte på-siffra, säger förbundschefen Erik Elmgren.

Tuffa samtal väntar när höstens hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, branschorganisationen som samlar Sveriges privata hyresvärdar, inleds.

För att täcka ökade kostnader och höga räntor vill Fastighetsägarna i västra och mellersta Sverige se en höjning om hela 10 procent, att jämföra med 2021 års snitt på 1,4 procent.

Då har hänsyn tagits till den prissättningsmodell som parterna kommit överens om, det menar Rickard Ljunggren, vd för regionföreningen Fastighetsägarna GFR.

– Tittar vi bara på innevarande år så handlar det kanske egentligen om att man skulle behöva en hyreshöjning på 20 till 25 procent bara för att täcka de kostnadsökningar som är just nu, säger han i Akutellt.

”Hitte på-siffra”

Hyresgästföreningen vänder sig dock helt mot Fastighetsägarnas krav. Redan 10 procent beskriver förbundschefen Erik Elmgren som en ”hitte på-siffra” i sammanhanget.

– Man kan inte bara föra över hela den här kostnaden till hyresgästen. Det behöver ske på ett ordnat sätt. Nu vill Fastighetsägarna ha fem års hyreshöjningar på ett år. Det kommer innebära att människor inte har råd att bo kvar, säger han.

Elmgren menar att Fastighetsägarna bör ta en del av kostnadssmällen, vilket Fastighetsägarna menar att man redan gör genom att inte kräva ännu högre hyror. Många hyresvärdar har dessutom inte möjlighet att stå för kostnaderna, menar Rickard Ljunggren.

– Vi går in i en situation där marginalerna inte har byggts upp, de har knaprats på under lång tid. För många fastighetsägare finns inte de här marginalerna.

Kan kräva kompensation från staten

Det sista ordet är dock inte sagt. I slutändan avgörs hyresnivåerna i runt 30 000 lokala förhandlingar runtom i landet. Visar det sig då att Fastighetsägarna står fast vid sitt krav kommer Hyresgästföreningen att vidta ytterligare åtgärder, enligt förbundschefen.

– Blir det så att det kommer tioprocentiga hyreskrav kommer vi gå till staten och kräva kompensation för det. Det kommer vi aldrig acceptera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.