Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den som betalat för tjänster i hemmet får dra av en del av utgifterna på skatten, max 75 tusen kronor. Efter den 1 juli är den siffran dubbelt så hög, se mer i klippet. Foto: SVT

Höjda belopp för rot- och rutavdrag från 1 juli 2024 – det här gäller för den som vill göra avdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli fördubblas rut- och rotavdragen för tjänster i hemmet. Men den som vill få städat eller renoverat hemma med hjälp av rut och rot måste hålla reda på datumen.

Tanken är att stödja den krisande byggbranschen tillfälligt med det här förslaget som kostar ungefär 1 miljard kronor för staten. Men både facket och arbetsgivarna är kritiska.

– Det kommer bara vara så att det kommer gynna de som redan är höginkomsttagare rakt av, säger Tomas Kullberg som är ordförande Byggnads Stockholm/Gotland.

Byggföretagen hade hellre sett ett permanent stöd i stället för som nu, att det bara kommer gälla fram till årsskiftet.

Hör mer i klippet.

Fakta: Fem tips inför höjningen (TT)

För det första måste du ha betalat in skatt som överstiger beloppet som de vill dra reduktion mot. Du kan aldrig göra avdrag för mer än vad du har betalat i skatt. Har du en låg eller måttlig inkomst och köper väldigt mycket ruttjänster, är det viktigt att hålla koll på.

Avdragen gäller inte per hushåll men person och kalenderår. Består hushållet av två personer som betalar skatt så kan man tillsammans göra dubbelt så mycket avdrag. Man kan också fördela ut de här tjänsterna på olika år och kanske inte göra alla renoveringar under samma år.

Som konsument gäller det alltid att anlita en firma som har F-skattsedel. Det gäller oavsett rot- eller rutavdrag. Här är det viktigt att välja en seriös firma och kolla upp att de har momsredovisning. Det är nämligen företaget som ska rapportera in till Skatteverket.

När det gäller rot så måste du äga din bostad och bo minst delvis i bostaden. Det innebär att det även finns möjlighet att göra avdrag även för fritidshus.

Man har stegvis lagt till tjänster i rutavdraget. I dag kan man göra avdrag för tvätt, skräddare, fönsterputs och it-tjänster. Det kan gälla problem med internet eller service om din dator pajar. Det kan vara bra att veta för personer som tror att avdraget endast gäller personer med mycket pengar som köpt sina bostäder.

Sammanställning: TT
Källa: Arturo Arques, sparekonom på Swedbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.