Efter att SVT:s Uppdrag granskning, i februari 2019, avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år, meddelade Finansinspektionen (FI) i mars i år att banken skulle bestraffas med att betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift. Banken kände till penningtvätten och undanhöll dessutom information för FI.
Ett liknande avslöjande om SEB gjorde Uppdrag granskning i samarbete med TT i november 2019. Efter att FI nu granskat bankens verksamhet, väntas man under dagen meddela om vilka konsekvenser SEB ska få.
Kan få böter på fem miljarder
Enligt SVT:s ekonomireporter Peter Rawet talar mycket för att det blir sanktionsavgifter (böter) även för SEB.
Vilket besked väntas FI ge i dag?
Frågan är bara hur stort beloppet blir. De riskerar att få betala maximalt tio procent av sin omsättning, vilket är runt fem miljarder kronor. Får man böter så får man också varningar – vilket också Swedbank fick. Eller så får de enbart varningar, vilket de flesta dock inte tror.
Varför är det här fallet speciellt?
– Det handlar om enorma summor pengar. Sen är det allvarligt för att det har fått pågå i så många år utan att det fångats upp av varken bankens egna system eller de granskande myndigheterna.
Hur skiljer sig SEB från Swedbank?
– Det vet vi inte helt än. Frågor som vi hoppas att FI ska ge svar på i dag är om SEB medvetet har undanhållit information på samma sätt som Swedbank gjorde. Swedbank hade ju gjort interna utredningar som visade att de var inblandade i penningtvätt som de sedan mörkade, vilket FI berättade när de Swedbank fick sin miljarddom.
Vilken bank har gjort störst fel, SEB eller Swedbank?
– Svårt att säga, men mycket talar för att Swedbank ändå leder matchen då de till exempel har en före detta vd som misstänks för svindleri – vilket SEB inte har.