I april sjönk bostadsrättspriserna med en procent på riksnivå, enligt Svensk mäklarstatistik. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Köpa eller sälja under coronakrisen – här är experternas bästa råd

Publicerad

Coronapandemin slår mot bostadsmarknaden. Ska du köpa eller sälja din bostad och står handfallen? Privatekonomerna guidar dig igenom några olika scenarion. 

Enligt de senaste prognoserna kan bostadspriserna sjunka med upp till 15 procent i år till följd av coronakrisen. I april sjönk bostadsrättspriserna med 1 procent på riksnivå, enligt Svensk mäklarstatistik, men hur stort prisfallet blir återstår att se. 

SVT Nyheter har pratat med två privatekonomer som ger sina bästa råd – utifrån din situation.

Du har sålt din bostad men inte köpt ny

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB:

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Foto: SBAB

– Det är med få undantag den bästa ordningen att göra – man säljer innan man köper nytt. Ibland är det så att man hittar drömbostaden och köper först, men fördelen med att ha sålt först är att man vet vad man fick för sin bostad. I dag är det ett ganska stort utbud på många bostadsmarknader, men tycker man inte att man hittar något och det närmar sig utflytt kanske det kan vara bra att hitta en mellanlösning under en period istället för att hasta iväg.  

Emma Persson, privatkekonom, Länsförsäkringar:

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar

– Det är egentligen ett drömscenario. Du vet hur mycket pengar du har att röra dig med och kan känna dig lite lugn. Just nu finns det gott om lägenheter och man har tid på sig att göra lite research och en väl avvägd kalkyl beroende på när du har frånträde. Jag rekommenderar att man säljer innan man köper, särskilt i den här marknaden. 

Du har köpt ny bostad men inte sålt din nuvarande

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB:

– Då tycker jag att man ska skynda sig att lägga ut den fort. Många som säljer har bott länge i sin bostad och har man redan köpt kanske man räknar med en viss vinst, men jämför aldrig med grannens bostad som gick bäst utan med den som gick sämst. Sätt ett rimligt pris, det kanske inte blir det pris du förväntat dig. Minimera risken för att stå med två boenden. 

Emma Persson, privatkekonom, Länsförsäkringar: 

– Då skulle jag kanske ha lite mer fokus på att försöka få affärerna så nära som möjligt, så man köper och säljer i samma marknad med samma prisbild. Det är viktigt för att man ska kunna göra en så bra affär som möjligt, däremot ska man inte känna sådan stress så man förköper sig eller inte gör en noggrann undersökning av objektet. Man ska alltid göra en rationell övervägning. 

Du ska köpa din första bostad

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB:

– De som har kommit ganska långt i sin process har ganska stort utbud och sen är det inte alla bostäder som sticker iväg i pris, så det finns en fördel. Ett råd till alla, men framförallt förstagångsköpare, är inte ha sitt lånelöfte som facit. Får du låna 1,4 miljoner kan det vara bra i dagsläget att lägga dig under ditt lånelöfte för att minimera risken att inte klara din ekonomi om du får en mindre inkomst. 

Emma Persson, privatkekonom, Länsförsäkringar: 

– Det är lätt att tänka att man ska göra ett klipp i en sjunkande prisbild, men det är inte så lätt som man tror att tajma marknaden. Om man har behov av en bostad ska man köpa den när man har hittar en bostad man gillar och har råd med – inte gå och vänta på att priserna ska sjunka ännu mer och försöka tajma. 

Du ska sälja en bostad och flytta till hyresrätt

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB: 

– Det är en bra position, om man har haft möjligheten att få hyreskontrakt. Man bör ha rimliga förväntningar på hur lång tid det kommer att ta, och på priset. Ett sätt att stävja den överoptimism man kanske har är att kartlägga marknaden utifrån vad som finns till salu och sätta sin målbild utifrån det. 

Emma Persson, privatkekonom, Länsförsäkringar: 

– Det är en ganska speciell marknad på vissa håll, krisen har påverkat marknaden olika över landet. Man ska tänka på hur marknaden ser ut där man bor och kontakta mäklare på orten och gärna jämföra flera stycken. De har koll på vad som är en rimlig strategi i en sådan här tid. 

Du funderar på att ansöka om amorteringslättnader

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB: 

– Man ska fundera på, givet omständigheterna, att man har amorteringslättnader. Men man ska vara medveten om att det i en sådan här marknad kan vara bra att amortera lite grann, eftersom din skuld blir mindre när du säljer. Du bygger in en garanti mot prisfall.   

Emma Persson, privatkekonom, Länsförsäkringar: 

– Jag tycker att man ska se amorteringslättnaden som en möjlighet, inte en skyldighet. Har man fortfarande råd att amortera tycker jag att man ska göra det. Man bygger en buffert mot framtida kriser, inkomstminskningar och annat som kan inträffa. Känner man att man behöver en buffert kan man utnyttja det, det gäller bara att man har disciplin så att pengarna går till sparande och inte ökad konsumtion. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet