Finansinspektionen har de senaste fyra åren inte fällt ett enda bolag som sysslar med investeringsrådgivning. Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Kritik mot Finansinspektionen – inga fällda bolag senaste fyra åren

Uppdaterad
Publicerad

Sparar du i fonder? Då kan du ha blivit lurad. Finansinspektionen, FI, har de senaste fyra åren inte fällt ett enda bolag som sysslar med investeringsrådgivning eller försäkringsförmedling och får nu skarp kritik. Men FI anser att det fanns en lucka i lagen som gjorde att myndigheten inte kunde agera.

Det var försäkringsförmedlarnas egen disciplinnämnd som stängde av 26 försäkringsförmedlare som arbetade för Izave – som tidigare hette Cerberus – för att de lurat sina kunder.

Izave beskrev sig som ett av Sveriges ledande bolag då det gällde finansiell rådgivning och påstod att man hade 15 000 kunder.

– Tyvärr är jag inte förvånad utan det här är ett problem som vi sett som varit utbrett i den här branschen och det är beklämmande, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på Finansinspektionen.

Missvisande information

Genom utredningen får man en unik inblick i hur försäkringsmäklarna systematiskt lurade sina kunder. De sålde fonder utan att berätta att det var företagets egna fonder och gav dessutom missvisande information hur bra det gått för fonderna.  

Försäkringsmäklarna försvarar sig med att de bara följde order från sina chefer. SVT Nyheter har varit i kontakt med den före detta ledningen för Izave som inte vill kommentera anklagelserna.

– De var inte ensamma med att hålla på med detta. Men det var i en sådan skala. Det var miljarder som gick in i de här olika fonderna som de sålde, säger Mikael Nyman, chefredaktör för nyhetsbrevet Pensionsnyheterna.

Mycket kritisk

Mikael Nyman är expert på pensionsmarknaden och mycket kritisk till att Izave kunnat hålla på i flera år och att det blev branschen själv som var tvungen att städa upp. Enligt Nyman är det egentligen Finansinspektionens jobb.

– De (Finansinspektionen reds anm.) granskade den här verksamheten 2014 och där kunde det ha funnits hur många vittnen som helst om att det gick till som det gjorde och att det var orimligt att man lurade folk på det sättet som de har gjort, säger Mikael Nyman och fortsätter:

– Där tycker jag att Finansinspektionen borde ha ingripit rejält och resolut och fått stopp på det här.

Finansinspektionen svarar på kritiken

Malin Omberg, chef för konsumentskydd på Finansinspektionen, säger att man haft samtal med bolaget kring vad man sett i undersökningen.

– Men den sammantagna bedömningen var att det här var ingenting som vi kunde gå vidare med i sanktionsspåret, säger hon. 

Från och med mitten av år 2014 bytte Finansinspektionen strategi. SVT Nyheter har begärt ut uppgifter från Finansinspektionen som visar att det skett en radikal förändring.

Perioden 2010 – 2014 utfärdade Finansinspektionen varje år sanktioner mot två till fem företag för att de brutit mot reglerna som gäller för företag som sysslar med investeringsrådgivning eller försäkringsförmedling. Men från 2015 och tills nu har Finansinspektionen inte fällt ett enda företag.

– Vi har förstås undersökt bolag men inte med målet att kanske försöka återkalla ett tillstånd utan målet att se om är det här ett utbrett problem för att lägga det till grund för att få till en bättre lagstiftning, säger Malin Omberg.

FI: Lucka i lagstiftningen

Enligt Finansinspektionen beror det på att det fanns en lucka i lagstiftningen. Det var för lätt för de utpekade bolagen att komma undan. Så fort Finansinspektionen startade en utredning kunde det utpekade bolaget bara återkalla sitt tillstånd och då var Finansinspektionen tvungen att lägga ned sin undersökning och sedan kunde bolaget be om ett nytt tillstånd. 

Nu finns en ny lagstiftning på plats som gör att Finansinspektionen kan agera. 

– Ett första steg är förstås att se till att det vi har pratat om så länge att vela få till en mer kraftfull tillsyn där vi faktiskt kan rensa upp. Det är ett mål vi har, säger Malin Omberg.  

Men under åren som gått han tiotusentals personer blivit lurade.

– Att vi lyckas stänga ner ett bolag skyddar konsumenterna där och då, men det skyddar inga konsumenter på lång sikt om vi har ett helt bristfälligt regelverk. Här måste vi se att det ska bli bättre i framtiden, säger Malin Omberg. 

Fakta: Finansinspektionens fällningar

Antal fällda bolag som håller på med investeringsrådgivning eller försäkringsförmedling:

2010: 2

2011: 3

2012: 5

2013: 4

2014: 2

2015: 0

2016: 0

2017: 0

2018: 0

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.