Det Göteborgsbaserade it-företaget Irisity inledde i höstas samarbeten med två av de bolag som nu svartlistas – Dahua och Hikvision.
Irisity beskrev i pressmeddelanden hur Dahua var ett världsledande kamerabolag som man såg fram att samarbeta med, och Hikvision som en ”önskepartner” (något Dagens industri var först att rapportera om).
Skulle byggas in
Tanken var att Irisitys teknik för AI, aritificiell intelligens, skulle byggas in i de kinesiska bolagens övervakningskameror. Men samarbetet pausades redan före svartlistningen, förklarar vd Marcus Bäcklund.
– Den senaste tidens utveckling och händelserna kring Huawei har gjort att vi pausat alla samarbeten med kinesiska aktörer.
”Kan vara bra”
Marcus Bäcklund säger att svartlistningen på ett sätt kan vara bra för branschen.
– Det är viktigt att man använder AI och ny teknik på ett ansvarsfullt sätt, och inte till att förfölja minoriteter.
Totalt svartlistade USA:s handelsdepartement i måndags 28 kinesiska it-företag som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter genom högteknologisk övervaking av Uigurer och andra muslimska minoriteter. Svartlistningen innebär bland annat att bolagen stoppas från att köpa amerikanska produkter.
Flera andra kontakter
SVT:s kartläggning visar att ett stort antal svenska företag säljer produkter som tillverkas av något eller några av de nu svartlistade bolagen. För det mesta handlar det dock om mindre delar av det svenska bolagets utbud.
Svartlistade Hikvision anger på sin hemsida tre bolag verksamma i sverige som ”technology partners”. Ett av dem, Kentima i Staffanstorp, uppger i en kommentar att samarbetet bara handlar om att verifiera att kommunikationen fungerar mellan Kentimas mjukvara och Hikvisions kameror ”precis som vi har gjort med ett stort antal andra kameratillverkare runt om i värden”.
Bolagets vd Kent Nilsson skriver i ett mejl till SVT att ”Vår mjukvara innehåller inte någon teknologi från Hikvision /.../ Inte heller säljer vi Hikvision-kameror eller någon annan produkt från Hikvision”.