Foto: Henrik Montgomery/TT arkiv

Lagstöd för alkoholstopp ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationern Visita ifrågasätter om regeringen har stöd i lagen för att införa stopp för alkohol efter klockan 22 på krogar och pubar, för att stoppa smittspridning. Och går regeringen ändå vidare måste riktade stöd ges och tiden sättas till midnatt, menar man.

– Det är tveksamt om regeringen har stöd i alkohollagen, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

– Vi har full respekt för att covid-19 är en allvarlig sjukdom som måste bekämpas, men det här förslaget anser vi inte ska genomföras, säger Lundin och kallar det för ett dråpslag.

Coronapandemin

Från fredag

Under måndagen går remisstiden ut för regeringens förslag om en tillfällig förordning med förbud mot servering av alkohol efter klockan 22 på restauranger, pubar och andra serveringsställen. Förslaget, som statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren lanserade förra veckan, är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till och med den sista februari.

När regeringen lade fram förslaget sade Lena Hallengren att alkohollagen ger regeringen rätt att införa ett alkoholförbud vid extraordinära förhållanden och om det finns synnerliga skäl för det. Regeringen pekar på en formulering i förarbeten till en lag om handel med drycker, som regeringen hävdar lever vidare i dagens alkohollag.

Saknar motstycke

I formuleringen sägs det att ett förbud eller inskränkning kan införas ”under krig, vid omedelbar krigsfara, då arbetslöshet eller nöd i större omfattning råder eller eljest när särskilda förhållanden föreligger”.

Regeringen framhåller att den situation Sverige nu är i ”saknar motstycke under de senaste decennierna”.

– Regeringen kan inskränka försäljningen av alkohol under vissa omständigheter, men tittar man på förarbetena till alkohollagen så nämns inget om att man får använda den av smittskyddsskäl, som att begränsa epidemier eller pandemier, säger Stefan Lundin.

Om det nu ändå skulle slås fast att regeringen har det lagstöd som behövs går det att fråga sig om även kravet på synnerliga skäl är uppfyllt, hävdar han.

– Om man beaktar att det redan vidtas långtgående smittskyddsåtgärder på serveringsställen och att det dessutom är så att statistik tyder på att spridning av covid-19 är mycket ovanlig på serveringsställen så tycker inte vi att det finns synnerliga skäl, säger Lundin.

Inte före midnatt

Om förslaget ändå blir av så är det viktigt att tidpunkten för stängning flyttas till midnatt och att ett särskilt riktat stöd införs till drabbade restauranger.

– Det här är den allvarligaste restriktion som i så fall har genomförts. Det är det första som innebär ett direkt förbud för många verksamheter, hävdar Stefan Lundin.

Fakta: Alkoholstopp

Regeringen föreslår en ny förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol på serveringsställen som restauranger och pubar mellan kl 22.00 och klockan 11.00.

En konsekvens blir att ställena måste stänga och vara utrymda senast 22.30. Undantaget är servering på särskilda boenden, rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum. Regeringen hänvisar till 3 kap, 10:e paragrafen i alkohollagen.

Regeringen anser att den ger rätt att förbjuda eller begränsa servering av alkohol i extraordinära lägen. Förbudet föreslås börja gälla den 20 november och vara till den sista februari. Remisstiden går ut den 16 november.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet