Läraren som grundade Engelska skolan: Barn får en chans i våra skolor

Uppdaterad
Publicerad

Hon är läraren som startade en friskola med egen nisch, precis det som politikerna hoppades på med friskolereformen 1992. Men hon har också sålt skolan till utländska riskkapitalister som tjänat miljardbelopp – just det som politiker från höger till vänster har lovat att stoppa.

Engelska skolan har blivit näst största friskolekoncern i Sverige. Grundaren är mycket stolt över att skolan nu har 28 000 elever och över 220 000 i kö.

SVT har beräknat att det amerikanska riskkapitalbolaget TA, som sålde sin sista del i december har tjänat över 1 miljard på Engelska skolan. Barbara Bergström själv har också gjort sig en miljardförmögenhet på skolan. Men hon ogillar de hätska tongångarna mot friskolor och vinster. Hon menar att solida ägare är en säkerhet.

Skolan – Val 2022

– Har man inte starka ägare får man inga kontrakt, inga lärare, och det finns inga möjligheter att expandera, säger hon.

Tycker debatten är ensidig

Barbara Bergström värjer sig mot beskrivningen från Skolverket att vissa friskolor – som Engelska skolan – bidrar till segregation, genom att främst locka till sig akademikerbarn och barn till driftiga föräldrar.

– Anklagelserna om att jag bara gör det här för pengarna, och att våra skolor bidrar till segregation får mig att vilja kräkas, säger Barbara Bergström på Skype från hemmet i USA.

Hon tycker debatten är ensidig.

– Varför kan de inte se till allt gott vi gör för samhället. Alla tusentals barn som tidigare varit mobbade eller missförstådda, som nu får en chans i våra skolor där det åtminstone råder lugn och ro, säger Barbara Bergström.

”Var tveksam till börsen”

Hon har inga problem med att hennes skola köps, säljs och kontrolleras av utländska kapitalförvaltare, som samtidigt investerar i biltvättar, eller VVS-företag, som skolor:

– Jag var egentligen lite tveksam till det här med börsen – det är mycket administration och extraarbete. Jag tror att vi med nya ägaren Paradigm får en bra partner som vill satsa på kvalitet och långsiktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet