Företaget Lifeassays var en av Aegirbios föregångare. Företaget startades i början av 2000-talet och hann under sin livstid skicka ut en lång rad optimistiska pressmeddelanden om nya framgångar kring produktutveckling och distributionsavtal. Lifeassays veterinärprodukter skulle göra insteg på marknaderna i bland annat USA, Thailand och Kina.
Aegirbio startades för några år sedan som ett så kallat joint venture mellan Lifeassays och amerikanska Abreos. I samband med uppstarten var budskapet att Lifeassays veterinärverksamhet nu skulle säljas.
Försäljningen sköts dock upp, och har än i dag inte kommit till stånd. I dag är Lifeassays en del av Aegirbio, men dess verksamhet är lagd på is.
En del nedlagd
Aegirbios styrelseordförande Anders Ingvarsson var länge styrelseordförande i Lifeassays. Han förklarar beslutet att lägga veterinärverksamheten på is med ökad konkurrens, sviktande försäljning och påverkan från coronapandemin.
”Endast en del av verksamheten är nedlagd. Lifeassays teknologi är grundplattformen för bland annat AegirBios s.k. point-of-care-satsning, dvs. en satsning på att testa utanför labbet, exempelvis på kliniker och i hemmet”.
Hemlig fabrik hittades
Lifeassays mångåriga historik, där man också återkommande tog in nytt kapital genom nyemissioner av aktier, har kritiserats i olika nätforum under sommaren. Där jämför man med Aegirbios nuvarande informationshantering, som anklagas för att skönmåla verkligheten och undanhålla viktiga fakta.
Inför bolagets stämma tidigare i sommar reagerade flera småsparare på att styrelsen vägrade svara på var man tillverkar sina covidtester – detta samtidigt som fabriken var fullt möjlig att hitta på internet.
SVT:s granskning visar att samma fabrik tillverkar tester med en nästintill identisk bipacksedel, inklusive grafik och uppgivna testresultat. (Se bilder och faktaruta.)
Aegirbios informationsgivning har tidigare fått kritik från bland annat organisationen Aktiespararna. (Se video.)
Aegirbios hemliga fabrik – tillverkar test med stora likheter
Inför årets bolagsstämma frågade en aktieägare var Aegirbio tillverkar covidtestet Viraspec, som låg bakom fjolårets framgångar och kursrusning. Styrelsen vägrade svara, då uppgiften skulle orsaka ”väsentlig skada för bolaget”. Samtidigt finns uppgiften allmänt tillgänglig på en EU-myndighets sajt på nätet. Där framgår att Aegirbios covidtest tillverkas av ett finskt företag, vilket också bekräftats för SVT från annat håll.
Viraspec har bland småsparare uppfattats som unikt. Aegirbios styrelseordförande beskriver det för SVT som ett ”unikt test när det gäller när det gäller kombinationen sammansättning och applikation”. Den finska fabriken tillverkar flera andra covidtester, och när SVT undersöker dessa hittar vi ett test med en bipacksedel som är till stora delar identisk med Viraspecs, inklusive grafik och uppgivna testresultat.
SVT har låtit Parthena Lövgren, utredare vid Läkemedelsverket, titta på dokumenten. Hon har inte gjort någon formell tillsyn men bekräftar att de är nästan identiska. ”Det kan bero på att testerna tillverkas av en och samma kontraktstillverkare, på uppdrag av två olika aktörer. Var och en tar på sig legaltillverkaransvaret och säljer testerna under sitt eget varunamn.”
Det andra testets bipacksedel är daterad till april 2020, ett år tidigare än Viraspecs. Varken den finska fabriken eller Aegirbio vill svara på om det i praktiken handlar om samma test. ”Vi är den så kallade ’legal manufacturer’ av ViraSpec Covid-19 salivtest. Det är riktigt att vi inte producerar testen själva. I övrigt kan vi inte uttala oss om andra tillverkares produktutbud” skriver Aegirbios Anders Ingvarsson.