Finansmarknadsminister Peter Norman (M). Foto: SVT

Ministern nöjd med Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Det är upp till bolaget att bestämma hur mycket vindkraft man ska bygga. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman (M), sedan SVTs granskning visat att Vattenfall har dragit ner kraftigt på vindkraftsinvesteringarna.

Ministern har inga planer på att skärpa miljökraven på Vattenfall. Efter den redan då hårt kritiserade Nuonaffären, när Vattenfall köpte det holländska bolaget med framförallt gaskraft,  fick Vattenfall ett nytt ägardirektiv från regeringen.

Enligt de nya direktiven skulle Vattenfall vara ”ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion.”

Vattenfalls miljardförlust

”Sätter upp mål”

Då skulle Vattenfall enligt investeringsplanen bygga vindkraft för 38 miljarder kronor 2009-2013. Men med ett år kvar har Vattenfall bara klarat drygt hälften, 21 miljarder.

Av de 15 terawattimmar vindkraft man strävade mot att producera 2015 enligt pressmeddelandet från Nuonköpet,  blir det nu bara en tredjedel, 5,4 terawattimmar, enligt ledningen.

– På en marknad där man har ett elproduktionsöverskott är det klart att det inte behövs ny produktionskapacitet, säger Torbjörn Wahlborg, vice VD på Vattenfall.

Men behövs det inte förnyelsebar el ur miljösynpunkt?

– Ja, sedan kan man naturligtvis diskutera huruvida man vill att förnyelsebar el ska ersätta andra kraftslag.

– Det här är en fråga för bolaget, säger ägaransvariga ministern Peter Norman. Vi sätter upp tydliga mål för bolaget och bolaget ska hantera dem därefter.

Är det inte ett ansvar för dig som ägare  när det är ett bolag som är så viktigt för klimatet?

– Det är ett stort ansvar för mig. Jag sätter upp tydliga mål som vi kommer att utvärdera vartefter, säger Peter Norman.

Mål för koldioxidutsläppen

Regeringen har ett mål för Vattenfall som gäller koldioxidutsläppen. De ska ner från dagens 85 miljoner ton till 65 miljoner ton. För att klara det handlar det inte om att bygga ny kraft, utan om att sälja kol- och gaskraften. Det andra målet, att vara bland de ledande när det gäller omställningen till förnyelsebar energi, kan Vattenfall klara även om man drar ner på de investeringarna, förutsatt att de andra kraftjättarna också drar ner.

Det är till och med så att Vattenfall måste dra ner på investeringarna, för att klara ett annat krav från regeringen: avkastningskravet.

– Vi har ett produktionsöverskott i Europa idag som gör det mindre intressant och mindre lönsamt att investera i vindkraft, säger Torbjörn Wahlborg på Vattenfall.

– Vi måste anpassa oss till det. Vi är ett kommersiellt företag som ska leverera avkastning till vår ägare.

Sänkta avkastningskrav

Regeringen har nyligen sänkt avkastningskravet på flera statliga bolag,  för Vattenfalls del från 15 procent på eget kapital till 10 procent. Men ändå kan alltså vindkraftsinvesteringar man tidigare planerat för inte längre försvaras därför att de har för låg lönsamhet nu.

Är Vattenfalls finanser viktigare än klimatet?

– Det här är en avvägning, säger Peter Norman.

– Skattebetalarnas pengarna ska alltid värnas.

Så du är inte beredd att skärpa miljökraven på Vattenfall nu när deras vindkraftsinvesteringar går ner?

– Kraven är skarpa och det är upp till bolaget att se till att de följs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet