– Det låter tråkigt, men jag är inte förvånad, säger Anna Nordquist, som SVT Nyheter träffar utanför en stor H&M-butik i centrala Stockholm, där hon handlat med sin son Lucas.
Hon brukar lämna in kläder för återvinning, men aldrig hos H&M.
– Nej, det känns inte etiskt. Jag tror andra är bättre på detta.
Inne i H&M-butiken är höstrean i full gång. På en stor avlång skylt ovanför kassan står det ”Let´s close the loop of fashion” på en skylt med förklaringen:
”Du kan alltid lämna in dina uttjänta textilier till oss oavsett märke eller skick. Vi ser till att de får nytt liv genom återvinning och återanvändning. Tillsammans kan vi bidra till en mer hållbar modeframtid”.
”Jag är inte förvånad”
”Flera av de kunder och klädåtervinnare som SVT Nyheter talat med reagerar på avslöjandet att H&M bränner tonvis med nya kläder i Danmark, samtidigt som de ber kunder lämna in kläder till återvinning.
Emmy Lilliehorn brukar lämna in kläder för att de ska kunna återanvändas eller malas ner till klädfibrer.
– Jag brukar lämna mina kläder till de som har tydligast avsändare, inte till H&M. Jag lämnar hellre till organisationer som enbart jobbar för att hjälpa, säger hon.
– Jag är inte förvånad över att de bränner kläder. Mitt förtroende för H&M som ansvarstagande företag är lågt. Det är ett multinationellt vinstdrivande företag som har detta mer som profilering. De har linjer med kläder som är ekologiska men tar inget helhetsansvar, säger hon.
”Det låter motsägelsefullt”
Ulla Nordlund Gustavsson håller på att ösa in kasse efter kasse med kläder i en stor grön återvinningsbehållare. De här påsarna går till Erikshjälpen och Läkarmissionen som hon ”hoppas ska vara tillräckligt seriösa”.
Hon är ingen storkund på H&M men reagerar ändå på avslöjandet att de bränner kläder i Danmark.
– Det tycker jag låter motsägelsefullt. Ska man vara miljöengagerad så ska det finnas konsekvens, säger hon.