Foto: Hasse Holmberg / TT

MQ ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Klädkedjan MQ ansöker om konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande på torsdagen. Anledningen ska vara att den pågående coronakrisen så kraftigt försämrat försäljningen i butikerna att ägarna såg det nödvändigt att försätta företaget i konkurs.

Företaget MQ Holding som driver butikkedjan MQ, som nyligen bytte namn till Marqet, har under torsdagen ansökt om konkurs.

”Beslutet att ansöka om konkurs baseras på kraftigt försämrad försäljning under mars och inledningen av april och som bedöms ha betydande påverkan på konsumtionsmarknaden under en längre period även efter COVID-19”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Coronapandemin

159 butiker

– Det här är jättetråkigt och beklagligt. Vi hade något stort på gång och hade lagt en affärsplan med styrelsen framåt. Vi hade hoppats få ta del av de stödpaket som finns tillgängliga. Men banken såg inte att det var en lösning, och då fick vi göra på det här sättet, säger Ingvar Larsson, vd för MQ Holding, till SVT.

I mars månad hade bolaget fortfarande förhoppningar om att kunna fortsätta driva Marqet. Men att coronapandemin slog såpass hårt mot butiken gjorde att man inte kunde genomföra den nyemission som man planerat för butikskedjan.

– Nu tar en konkursförvaltare över så fort den blivit godkänd. Det innebär i praktiken att inga affärer har öppnat i dag, det gäller även webbutiken, säger Ingvar Larsson.

Joy i konkurs sedan tidigare

Det har sedan tidigare stått klart att MQ Holdings butikskedja Joy gått i konkurs, vilket man meddelade i mitten av mars. Nu drabbas alltså även Marqetbutikerna runt om i Sverige. Totalt rör det sig om 159 butiker som drivs av MQ Holding.

Marqet är bara en av många butikskedjor som drabbats av ekonomiska svårigheter under våren. Butikskedjan Dea Axelsson och Flash har också gått i konkurs. Och i början av veckan ansökte sportkedjan Intersport om företagsrekonstruktion. Något som klädkedjan Brothers också gjort sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet