Mystiska donationer i Alliance Oil

Uppdaterad
Publicerad

Oljebolaget Alliance Oil som är noterat på Stockholmsbörsen har de senaste åren skänkt hundratals miljoner kronor till en stiftelse som kontrolleras av bolagets storägare, familjen Bazjajev. Aktiespararna jämför det med Trustoraffären.

– Det handlar om korruption och gynnande av en aktieägare på de andra aktieägarnas bekostnad, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna.

Problemet, tycker han, är att man inte har insyn i hur pengarna används. Han jämför med Trustoraffären, där fem personer fick makten över bolaget genom att ta pengar ur kassan och betala för aktierna.

– Här för man också över pengar från bolaget.

Familjen Bazjajev kom in som ägare i Alliance Oil 2007, och sedan dess har över 100 miljoner dollar, alltså mer än 700 miljoner kronor, gått till stiftelsen som är uppkallad efter familjemedlemmen Zia Bazjajev, skriver Dagens Industri.

Bud lagt på hela företaget

Samtidigt har Alliance Group, som kontrolleras av familjen Bazjajev, nyligen lagt ett bud på hela Alliance Oil, med målet att köpa bolaget och avnotera det från Stockholmsbörsen.

Eftersom Alliance Oil lyder under Bermudas lagar, inte Sveriges, så krävs bara 75 procents, inte 90 procents majoritet, för att budet ska godkännas på en extra bolagsstämma den 2 december.

– Tyvärr är det ju inget bud utan ”an offer you can't refuse”, bokstavligen. Vid ett bud har du möjlighet att tacka ja eller nej som enskild aktieägare, om bara inte budgivaren får in 90 procent av aktierna, då de kan påkalla tvångsinlösen. Någon sådan möjlighet finns inte här, säger Albin Rännar.

TT har sökt Alliance Oils styrelseordförande Eric Forss för en kommentar, men fått beskedet att han inte är tillgänglig.

Till nyhetsbyrån Direkt sade han på torsdagen att familjen Bazjajev har kontroll över vilka projekt stiftelsen stödjer, men enligt Forss är donationerna ”helt normala” och pengarna går till regionala projekt i Ryssland, bland annat skolor och sjukhus, säger han till Direkt.

Lyder under Bermudas lagar

  • I slutet av oktober lade Alliance Group ett bud på 60 kronor kontant för varje stamaktie i Alliance Oil, och 313 kronor kontant för varje preferensaktie plus ett tillägg. Budet rekommenderas av de oberoende ledamöterna i Alliance Oils styrelse.
  • Fast Alliance Group klargjorde i ett senare pressmeddelande att det inte var ett kontanterbjudande enligt Nasdaq OMX Stockholms regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, eller lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.
  • I stället är förvärvet ”föreslaget att ske som ett samgående i form av en så kallad amalgamation mot kontant betalning enligt bermudisk rätt”, eftersom det är ett Bermuda-registrerat bolag.
  • Det som krävs för att samgåendet ska godkännas är att 75 procents majoritet av rösterna vid bolagsstämman stödjer det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.