• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt mycket värre med en finanskris än inflation” – hör Nordeas chefekonom Annika Winsth om riskerna hon ser med Riksbankens räntehöjningar i klippet. Foto: SVT

Nordeas chefekonom: Ta det lugnt med räntan

Publicerad

Riksbanken borde ta det försiktigt med att höja räntan ytterligare, enligt Nordeas chefekonom Annika Winsth. I april borde man låta räntan vara oförändrad eller som mest höja med 0,25 procentenheter, säger hon i SVT:s Agenda.

Riksbankschefen Erik Thedéen håller inte med.

– Det kan vara så att inflationsprocessen är värre än vad vi trodde, säger Thedéen.

Annika Winsth är framför allt bekymrad för att fortsatt snabba räntehöjningar ska leda till en finanskris.

– Om man hamnar i en finanskris i Sverige och det i så fall blir en bostadskris är det tio förlorade år, säger hon.

Winsth: Inflationen på väg ned

Hon pekar på att räntorna har varit mycket låga under en lång tid och att hushåll och företag inte har varit förberedda på det senaste årets snabba höjningar.

– Sverige är betydligt mer räntekänsligt än många andra länder eftersom hushållen lånar rörligt. Det gör att risken är lite större här.

Winsth tror också att inflationen är på väg ned, bland annat eftersom råvarupriserna har sjunkit.

Riksbankschefen är inte lika övertygad om den saken.

– Det ligger ju också i våra prognoser att den kommer ned ganska snabbt. Problemet är att det har legat i våra prognoser under hela 2022 och det har ännu inte skett.

”Tufft för hushållen”

Bedömningen att räntan höjs med 25-50 punkter i april ligger kvar, men Thedéen utesluter inte att räntan kan förbli oförändrad.

Det som talar för en höjning är att vissa indikatorer utvecklats sämre än man räknade med vid det förra räntebeslutet, säger Thedéen, men det är inte heller uteslutet att räntan kommer att förbli oförändrad. Utvecklingen de närmaste veckorna avgör.

Han påpekar också att bankoron har fått marknaden att räkna med lägre räntor framöver än vad man trodde förut.

Thedéen säger att det kommer att bli tufft för hushållen, men håller inte med dem som menar att bankerna har lånat ut för mycket.

Han säger att bankerna har stresstestat låntagarna så att de ska klara boräntor på 6-7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.