Benny Berglund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Benny Berglund om det nya beskedet: ”Det var lite det som var vitsen med det här”. Foto: SVT

Nu kan hushåll som investerar i egen sol-el spara tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Den som investerar i ett batteri och egen sol-el kan nu räkna med en bättre affär efter ett besked från Skatteverket om rätt till avdrag. För ett hushåll kan det göra flera tusen kronors skillnad.

I branschen välkomnas beskedet och Anna Werner som är vd för branschföreningen Svensk Solenergi ser positivt på att Skatteverket vänt.

– Det här gäller ju tiotusentals villaägare som vill installera stationärt hemmabatteri och redan i år är det 6000 som har använt det gröna avdraget till och med maj, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Skattereduktionen för grön teknik ges för installation av solcellssystem, installation av system för lagring av egenproducerad elenergi och för installation av laddningspunkt till elfordon. Som mest kan man få 50.000 kronor i avdrag per person och år för grön teknik.

Tidigare har Skatteverket nekat skattereduktion om batteriet också användes till stödtjänster och- eller till försäljning av el. Men nu har myndigheten alltså vänt.

Skatteverket skriver i ett ställningstagande på sin hemsida ”Vi bedömer att batterier som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion, även om batteriet delvis används för stödtjänster eller elprisarbitrage.”

Benny Berglund i Kungsängen installerade solceller och batteri för några månader sen för att bland annat hoppas kunna få ner elkostnaderna.

– Det här känns jättebra. Det känns jättekul faktiskt. För det var litegrann det som var vitsen med det här att vi ville investera i ett batteri också förutom solcellerna, för att kunna sälja ut, säger Benny Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.