Soceller på ett tak i bakgrunden. I förgrunden en vindflöjel föreställande en siluett av ett danande dalapar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Elräkningarna har minskat till hälften” – följ med Per-Erik Ingels på en visning av hans nya solcellsanläggning i villan i Leksand. Foto: Johan Lindgren /SVT

Solcellsboom i Dalarna – 4 000 nya anläggningar 2023

Uppdaterad
Publicerad

Antalet installerade solcellsanläggningar har ökat markant i hela landet. Samma trend syns även i Dalarna som bara under förra året fick 4 000 nya anläggningar installerade.

Men skillnaderna i installerad effekt per invånare skiljer sig åt mellan kommunerna. Rättvik toppar tabellen och i botten hittar vi Ludvika.

– Ska vi få det stora flertalet att installera solceller så måste det finnas en ekonomi, säger Niklas Andersson, energi- och klimatrådgivare vid Leksands kommun.

Det är Energimyndigheten som har sammanställt statistik över nätansluten installerad effekt per invånare för landets 290 kommuner. Dalarnas län kommer på 12:e plats av landets 21 län. Halland, Kalmar och Blekinge län ligger i topp.

Variationer i länet

Inom Dalarna finns stora variationer. Rättviks kommun producerar nästan dubbelt så mycket effekt per invånare, 524 W, än Ludvika kommun med 280 W.

– I delar av Dalarnas län, som exempelvis i Leksand, Rättvik och Gagnef var man tidigt ute med solcellsanläggningar, säger Niklas Andersson.

Annan solenergi

Solenergi kan också tas till vara i solvärmeanläggningar. Enligt Niklas Andersson sker idag en relativt ensidig satsning på solcellsanläggningar trots att även solvärmeanläggningar skulle kunna bidra till omställningen.

– Det är synd att den tappar för det är ett bra sätt att göra värme på. Nackdelen är att man bara kan använda en sån anläggning till att värma vatten, inte driva en motor exempelvis, säger Niklas Andersson.

I Dalarna finns det nu totalt 9 000 nätanslutna solcellsanläggningar enligt Energimyndigheten. 4 000 installerades under förra året, en av dem ägs av Per-Erik Ingels i Leksand.

– Det känns jättebra att kunna producera sin egna förnyelsebara energi, säger han och berättar mer om sin anläggning i videon ovan.

SOLCELLSANLÄGGNINGAR I DALARNA:

  • Vid årsskiftet 2023/2024 fanns det drygt 9 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Dalarna. Den installerade effekten från dessa var nära 117 MW.
  • Ett år tidigare fanns ungefär 5 000 anläggningar med en installerad effekt på cirka 64 MW.
  • När insamlingen av statistik påbörjades 2016 fanns 296 nätanslutna solcellsanläggningar i Dalarna. Då var den installerade effekten 2,6 MW.
  • Sett till hela landet är den installerade effekten 377 W per person.

Nätansluten effekt per person i din kommun:

Rättvik 524 W

Gagnef 514 W

Säter 512 W

Smedjebacken 499 W

Leksand 492 W

Älvdalen 478 W

Orsa 431 W

Avesta 429 W

Mora 429 W

Vansbro 424 W

Falun 409 W

Hedemora 390 W

Malung-Sälen 388 W

Borlänge 326 W

Ludvika 280 W

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.