Inflationen sjönk i September, KPIF landade på 1,1 procent. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Inflationen sjunker – KPIF landar på 1,1 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationstakten enligt KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta, var 1,1 procent i september vilket är en minskning från augusti då den var 1,2 procent, skriver SCB.

Inflationen sjönk i september till 1,1 procent enligt måttet KPIF, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB). Siffran är i linje med SCB:s preliminära inflationssiffror som kom för en vecka sedan.

– Inflationstakten sjönk i september, vilket framför allt kan förklaras av att drivmedelspriserna har gått ned, säger Filip Hellberg, prisstatistiker på SCB.

Livsmedelspriserna steg

Under september steg livsmedelspriserna mer än de brukar göra. Räntekostnader sjönk från augusti till september, men har ökat jämfört med september 2023.

KPIF-inflationen, som Riksbanken använder i sitt inflationsmål, är ett underliggande mått på inflationen där effekterna av boräntor har räknats bort.

En person i röd jacka står på en tom gata i en dimmig stadsmiljö. I bakgrunden syns en staty eller monument, och på gatan finns en annan människa som går.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator: Det innebär beskedet för dig. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.