En hand gräver bland kaffebönor, bredvid en bild på en kassa i matbutik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Mazur, vd Matpriskollen, peka ut varor som ökat mest i pris och hur du kan tänka kring det. Foto: Storyblocks/SVT

SCB: Matpriserna steg i september

Publicerad

Matpriserna steg i september, visar SCB:s Konsumentprisindex.

Sedan september i fjol har priset på mat och alkoholfri dryck stigit med 2,1 procent.

– Det som sticker ut är att priserna har gått upp en aning, vilket det inte brukar göra i september, och att det är från redan höga nivåer, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

I augusti sjönk matpriserna något, men redan i september vände de uppåt igen. Genomsnittspriset på livsmedel och alkoholfria dryck steg med 0,6 procent jämfört med månaden innan.

Mest steg priserna på citroner, färska bär, och apelsiner. Samtidigt sjönk priserna på purjolök, blomkål och gul lök.

– Trenden är att priserna brukar ligga ganska stilla i september. En förklaring till att de nu stiger kan vara att sockerpriserna har gått upp och att det är socker i många produkter, säger Caroline Neander.

Alkoholfritt påverkar

En av de saker som bidrar till prisökning i just september är alkoholfri dryck med en uppgång på 5,5 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt SCB.

De generella matpriserna har ökat med 2,1 procent jämfört med september 2023.

På årsbasis har gurka, potatis och choklad ökat mest i pris. Samtidigt har priserna på tomater, päron och gul lök sjunkit mest jämfört med september i fjol, enligt SCB.

Matpriskollen: Stigande priser

Även när Matpriskollen tittade på matpriserna för september såg de en ökning med 0,2 procent. Det är den största ökningen sedan februari.

– Utfallet i september var ganska väntat, men som ofta mellan månader så spelar frukt och grönsaker stor roll, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.

Finns det något som tyder på att matpriserna håller på att sjunka?

– Nej, inte vad vi ser, snarare tvärtom med bland annat stigande mejeripriser, säger Ulf Mazur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.