Det råder priskrig på bordsmargarin –  så har priserna på livsmedel utvecklats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Priskrig på bordsmargarin” – Hör Ulf Mazur från Matpriskollen om hur priserna på smör ändrats i matbutikerna. Foto: SVT/TT/Leif R Jansson

Priskrig mellan smörgåsfetterna: ”Sänkningar på 25 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tid av ökade matfettspriser verkar nu ett priskrig utspela sig mellan de växtbaserade och de smörbaserade bordsmargarinen.

– Det handlar om sänkningar på upp till 25 procent på en del kedjor och det ser helt klart ut som ett försök att ta marknadsandelar från animalbaserade smörgåsfetter”, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Jämfört med 1 september 2023 är priserna på dagligvaror cirka 2,2 procent högre nu, enligt Matpriskollen. Men under den senaste månaden har de generella priserna i matbutikerna varken ökat eller minskat.

– Vi har analyserat över 43 000 olika produkter och hur priset utvecklats mellan den första och sista augusti, svaret är mycket glädjande då priserna totalt sett stått stilla, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.

Smörjättarna i priskamp

Bland de storsäljande matfetterna syns däremot stora prissänkningar – så stora att de ser ut som att ett priskrig utspelar sig mellan de växtbaserade jättarna och de animaliska motsvarigheterna, enligt Ulf Mazur.

– Flora och Lätta i 600 gramsförpackning har prissänkts med upp till 25 procent på en del kedjor och det ser helt klart ut som ett försök att ta marknadsandelar från animaliebaserade smörgåsfetter som exempelvis Bregott.

Även färska grönsaker har sjunkit i pris under augusti med –1,2 procent, vilket är typiskt för årstiden då det finns ett ökat utbud av många grödor.

”Historiskt dyr kakao”

Frukt och bär hör till varorna som har blivit dyrare under augusti – men framförallt chokladen fortsätter att öka i pris.

– Chokladkategorin ökade med 2,3 procent, och priserna fortsätter att pressas upp av den dyra kakaobönan, som är på historiskt höga nivåer, säger Ulf Mazur.

Matpriserna är nu, sedan i januari 2022 när priserna började stiga märkbart, ungefär 24 procent högre men de senaste sex månaderna är ökningen på matrelaterade produkter 0,8 procent.

Ica som utlovat prissänkningar på minst en miljard från 1 mars har enligt Matpriskollen ökat sina priser i snabbare takt än övriga konkurrenter sedan dess.

Varor som blev dyrare och billigare

Varor som ökade mest i augusti:

Choklad 2,3 procent

Frukt 1,6 procent

Bär 1,1 procent

Varor som minskade mest i augusti:

Frukt- och bärmix -0,2 procent

Övrigt skafferi –0,3 procent

Matfett -0,4 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.