En hand gräver bland kaffebönor, bredvid en bild på en kassa i matbutik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tror lösningen är att välja smartare, inte nödvändigtvis välja bort, säger Ulf Mazur, vd Matpriskollen, om en av de varor som stigit allra mest i pris. Foto: Storyblocks/SVT

Matpriserna stiger i september – choklad och juice bovarna i kassen

Publicerad

Choklad och juice är två av varorna som stigit mest i pris den senaste månaden. I oktober väntas även mejeriprodukterna bli dyrare. Det uppger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen – och rekommenderar en rotfruktssoppa om man vill vara snäll mot plånboken.

– Priserna på rotfrukter är extremt bra. Palsternacka, kålrot, morot och lök, säger han.

Enligt Matpriskollen steg matpriset med i genomsnitt 0,2 procent i september. Det är den största ökningen sedan februari.

– I relation till ökningen på 25 procent sedan i början av 2022 låter det som ingenting. Men samtidigt är det en jättebransch som omsätter närmre 250 miljarder kronor. Så 0,2 procent är ungefär 600 miljoner kronor på årsbasis, säger Ulf Mazur.

Choklad har blivit 4,8 procent dyrare. Det är till följd av priset på kakaobönor som har stigit med över 300 procent på den globala marknaden det senaste året.

En vara som prisökningen märks på är Aladdinasken.

– När vi snart går in i högsäsong är en ask nästan 70 procent dyrare mot vad den kostade för två och ett halvt år sedan. Och vi kommer att få vänja oss vid höga kakaopriser.

Även frukt och bär har blivit dyrare och priset på avokado steg med minst 10 procent i mataffärerna. Det är dock vanligt för säsongen att sådana varor ökar i pris.

Smör kan bli fem kronor dyrare

Även apelsinjuicen har blivit dyrare. Priset på vissa märken har ökat med minst 25 procent, vilket motsvarar ungefär sex till sju kronor. Även råvarupriset på kaffe, där priset länge legat högt, stiger vilket tyder på att priset för en kopp kaffe snart kommer höjas.

Mejeriprodukter är en av de största utgifterna för hushållen. De sista dagarna av september har även priset för mejeriprodukter stigit och i oktober lär det bli ännu dyrare, enligt Matpriskollen.

De spår att konsumenterna inom kort kommer att mötas av att priset på ett smörpaket höjs med runt 5 kronor. Mjölk och gräddfil väntas kosta runt en krona mer per paket. Anledningen är de senaste månadernas höjda mjölkersättningar till bönderna.

För att höjningarna inte ska kännas lika mycket i plånboken rekommenderar Ulf Mazur att man går till flera olika butiker för att handla där det faktiskt är bäst erbjudanden, samt att alltid ha med en inköpslista till affären.

– Allting är inte jättebilligt bara för att det är en stor röd skylt och en stjärna runt priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.