Förra sommarens stora regnmängder ställde till det för potatisodlarna. Regnet gör att potatisen blir svår att ta upp från de blöta åkrarna och den riskerar istället att ruttna. Den regnfyllda skörden är det som nu dragit upp potatispriset.
Även priset på gurka, som enligt matpriskollen ökade med åtta procent under juli, har sitt ursprung i väder och dåliga skördar under våren.
”Hål i plånboken”
Totalt blev maten 0,2 procent dyrare i juli, enligt Matpriskollen. Siffran i sig är kanske inte så anmärkningsvärd, men detta är en ökning på de redan höga priserna. Sedan januari 2022 har matpriserna blivit 24 procent högre.
– Det har gjort ett stort hål i plånboken för folk, man måste ge ut med 25 procent mer för maten och det är inte alla som har det, säger Ulf Mazur till TT.
Prisnivån gör att många varor upplevs som dyra även om de blivit billigare under sommaren.
Priserna på fisk och skaldjur sjönk till exempel med 0,4 procent i juli, men jämfört med januari 2022 har laxen blivit 36 procent dyrare och torsken 51 procent dyrare, enligt Matpriskollen.
Prisrusning på choklad
Bakchoklad är en av varor som stuckit iväg i pris. Under juli månad ökade den med nästan 16 procent och på ett år har bakchoklad blivit 80 procent dyrare, enligt Matpriskollen.
Choklad i stort blev i juli 1,9 procent dyrare och över ett år har priset ökat med elva procent.
Varför kan kriget i Ukraina och asiatiskt sötsug leda till att choklad blir en lyxvara? Chokladmästaren Joel Lindqvist förklarar i videon nedanför.