SVT:s reporter Oscar Hansson med Alexandra Lindström på stan, grafik med 14 procent upp i bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT lät i juni svenskar gissa på hur mycket har kaffet, sockret och läsken gått upp i pris sedan augusti 2021. Svaren överraskar: ”Är det sant?” Foto: Aida Arslanovic

Matpriserna ökade igen – potatis sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Under våren bromsade de stigande matpriserna in, men under sommaren blev det återigen dyrare. Potatisen sticker ut med en ökning på 2,8 procent i juli, enligt Matpriskollen.

– Det är många som hör av sig till oss om potatisen. När den går från 15 kronor kilot till 20– 25 kronor på ett år – det märker folk, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen till TT.

Förra sommarens stora regnmängder ställde till det för potatisodlarna. Regnet gör att potatisen blir svår att ta upp från de blöta åkrarna och den riskerar istället att ruttna. Den regnfyllda skörden är det som nu dragit upp potatispriset.

Även priset på gurka, som enligt matpriskollen ökade med åtta procent under juli, har sitt ursprung i väder och dåliga skördar under våren.

”Hål i plånboken”

Totalt blev maten 0,2 procent dyrare i juli, enligt Matpriskollen. Siffran i sig är kanske inte så anmärkningsvärd, men detta är en ökning på de redan höga priserna. Sedan januari 2022 har matpriserna blivit 24 procent högre.

– Det har gjort ett stort hål i plånboken för folk, man måste ge ut med 25 procent mer för maten och det är inte alla som har det, säger Ulf Mazur till TT.

Prisnivån gör att många varor upplevs som dyra även om de blivit billigare under sommaren.

Priserna på fisk och skaldjur sjönk till exempel med 0,4 procent i juli, men jämfört med januari 2022 har laxen blivit 36 procent dyrare och torsken 51 procent dyrare, enligt Matpriskollen.

Prisrusning på choklad

Bakchoklad är en av varor som stuckit iväg i pris. Under juli månad ökade den med nästan 16 procent och på ett år har bakchoklad blivit 80 procent dyrare, enligt Matpriskollen.

Choklad i stort blev i juli 1,9 procent dyrare och över ett år har priset ökat med elva procent.

Varför kan kriget i Ukraina och asiatiskt sötsug leda till att choklad blir en lyxvara? Chokladmästaren Joel Lindqvist förklarar i videon nedanför.

Kakaobönor i en öppnad 60 kg säck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chokladmästaren Joel Lindqvist har aldrig tidigare varit med om att priset på kakaobönor stigit så snabbt. Foto: SVT/Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.