Ny boendeform skippar bostadskön – matchar hyresgästerna i delade lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Gigantiska bolån eller tiotals år i bostadskön. Det har länge varit krav för att få in en fot på bostadsmarknaden, åtminstone i storstäder. Nu håller en ny boendeform på att etableras i Sverige som kanske kan innebära att fler unga vuxna kan få egen lägenhet. Det kallas delningsboende och bygger på att man lever tillsammans med sina grannar.

Huset i Handen är nybyggt och modernt. Hit flyttade Daniel Hellström när han fick jobb i Stockholm. Helt utan kontakter har 25-åringen från Hammarstrand i Jämtland lyckats skaffa det många jämnåriga huvudstadsbor knappt vågar drömma om: Ett hyreskontrakt i första hand. Och det utan en enda dag i bostadskö.

– Det känns jättekul och så klart bättre än alternativet – att hyra något dyrt i andra hand och hela tiden riskera att inte få bo kvar.

Det kallas delningsboende – co-living – och har vissa likheter med 1970-talets kollektivboenden. Skillnaden nu, 50 år senare, är att det är företag som driver idén. Målgruppen är personer i åldrarna 20-35 som gillar att träffa folk och umgås. Och som genom att dela på kostnader kan få utrymmen och boendestandard de annars inte skulle ha råd med.

Litet rum – stora ytor

Huset i Handen är den första ”hubben” av flera som företaget Colive planerar i Stockholm, Göteborg och Lund. Det rymmer 17 större lägenheter som delas av 5-6 personer. Var och en hyr ett låsbart rum på mellan 6 och 16 kvadratmeter som betraktas som den privata bostaden.

Resten av utrymmet är gemensamt. Köket med matplats, vitvaror och matlagningsattiraljer används av alla. Likaså vardagsrummet med soffgrupp, TV och ljudanläggning. Det finns två badrum och ytterligare toaletter. El, vatten, wi-fi och streamingtjänster ingår i hyran, liksom veckovis städning. 

På bottenplanen i huset finns förutom förråd, tvättstuga och cykelgarage en stor uteplats på gården samt rymliga lounge-utrymmen som hyresgästerna kan använda för till exempel fester.

För detta betalar Daniel 6 995 kronor i månaden.

Matchning – inte kö

I ”hubben” i Handen, som har plats för totalt 102 hyresgäster, bor också en anställd värd som tar hand om nyinflyttade, sköter städning av de gemensamma utrymmena och fungerar som vaktmästare och fastighetsskötare vid behov.

En förutsättning för delningsboende är att det fungerar socialt. Därför är det inte platsen i bostadskön som avgör vem som får skriva lägenhetskontrakt. Personer som ansöker om bostad hos Colive måste svara på frågor om vanor, ordningssinne, intressen, matpreferenser och även värderingar. Därefter matchar företaget ihop dem man tror passar att bo tillsammans.

Fakta

Fakta om delningsboende – co-living

  • Bostadsbristen bland unga vuxna i Sverige har öppnat för en ny nisch på bostadsmarknaden: Co-living eller delningsboende. Genom att bygga mindre rum för uthyrning och låta hyresgästerna dela på exempelvis kök och badrum blir lägenheterna billigare att producera och hyrorna förhoppningsvis inte riktigt lika höga.
  • Den vanligaste formen är att fastighetsägaren hyr ut hela huset till ett företag som specialiserat sig på delningboende, så kallad blockuthyrning. Företaget tar över rollen som hyresvärd och skriver kontrakt med hyresgästerna, som man matchar ihop utifrån hur väl de kan passa för att bo tillsammans.
  • I stället för kötid blir det personliga egenskaper och intressen som avgör vem som får hyra bostaden. De tänkta hyresgästerna i åldern 20-35 år som jobbar men inte bildat familj.
  • Kontakten skrivs tills vidare men grundidén är man hyr under en fas i livet för att sedan gå vidare till annat boende. Genom att driva delningsboenden på många platser hoppas uthyrarna öka rörligheten och möjligheterna att flytta mellan städer.
  • Den moderna formen av kommersialiserad co-living uppstod i Kalifornien runt millennieskiftet när it-specialisterna på techbolagen i Silicon Valley efterfrågade en ny typ av flexibelt boende som passade deras livsstil. Den har sedan utvecklats med kringtjänster som bil- och cykelpool, tvättservice mm. Boendeformen har spridit sig över stora delar av världen men når Sverige först nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.