Pundet stärks efter skotskt nej

Publicerad

Pundet stärks och Londonbörsen väntas stiga efter att nej-sidan säkrat segern i folkomröstningen om Skottlands självständighet.

– Vid ett ja hade vi kastats in i en osäkerhet med politiska förhandlingar. Även om du fick ett valresultat hade du inte vetat vad det skulle betyda. Nu försvinner osäkerheten. Då bör reaktionen vara ett starkare pund, stigande börser och en stor lättnad, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Pundet, som redan hade stigit under torsdagen sedan marknaderna ökat sin tro på en seger för nej-sidan, hade stärkts med cirka en halv procent mot dollarn på morgonen och steg även gentemot euron. Pundet lyfte samtidigt till 11:69 kronor, den högsta kursen på två månader.

Skottland röstar om självständighet

Många var oroliga

Inför folkomröstningen hade många oroat sig över vad som skulle hända med bland annat den brittiska valutan pundet och det brittiska EU-medlemskapet vid ett eventuellt ja till självständighet.

Exempelvis är skottarna mer EU-vänliga än övriga britter, så om det hade hållits en folkomröstning i Storbritannien kring ett eventuellt utträde ur EU utan skottarna hade sannolikheten för EU-utträde varit större än om Skottland är kvar i Storbritannien.

”Behöver ett starkare Europa”

Större delen av tiden inför folkomröstningen hade sett ut som att det skulle bli ett nej, men precis mot slutet tydde flera opinionsundersökningar på att ja-sidan hade knappat in.

– Det har ju funnits en osäkerhet, framför allt de senaste två veckorna. Det som alla tidigare tog för givet, att det skulle bli ett nej till självständighet, var inte längre lika givet enligt de senaste opinionsmätningarna, och det har påverkat pundet.

Robert Bergqvist pekar på att det återstår en osäkerhet kring spanska Katalonien, där det också finns de som vill se en folkomröstning om självständighet.

– Det är en viktig väckarklocka för det politiska Europa. Vi behöver ha ett starkare Europa och gå mot mer samarbete. Men man måste nog vara mer lyssnande och tänka på takten i integrationen. Går man för snabbt fram kan det bli mer utslag av självständighetsrörelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet