– Från finansmarknadens synvinkel har det aldrig varit frågan om antalet dödsfall. Det handlar rent krasst om de negativa ekonomiska konsekvenserna av att man stänger fabriker, städer och länder och säger åt folk att stanna hemma, säger Martin Guri, chefsstrateg på analysfirman Kepler Cheuvreux.
Nyheterna om fler smittade och döda i Italien i helgen bidrog till att Stockholmsbörsen rasade med fyra procent när den öppnade den här veckan. Under tisdagen fortsatte fallet med ytterligare 1,7 procent.
SAS räds coronaviruset
På onsdagsmorgonen presenterade flygbolaget SAS det senaste kvartalets resultat, det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Flygbolaget redovisar en förlust före skatt på 1 087 miljoner kronor under perioden november till januari, skriver TT. Motsvarande period i fjol var förlusten 576 miljoner kronor.
SAS drabbas hårt ekonomiskt av inställda flyg och räknar med ett intäktsbortfall på cirka 200 miljoner kronor på grund av de inställda flygningarna under februari och mars.
Intäkterna ökade något under det senaste kvartalet, från 9 405 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år till 9 707 miljoner kronor nu.
Kina viktig marknad för Sverige
Flera stora svenska exportbolag har flaggat för att de snart kan få svårt att hålla igång produktionen om inte Kina öppnar stängda fabriker och städer. Kina är en viktig marknad för Sverige, inte minst för Volvo och därigenom underleverantörerna i framförallt Västsverige.
Enligt Martin Guri är coronaviruset den händelse som har störst möjlighet att stanna hela världsekonomin sedan investmentbanken Lehman Brothers försattes i konkurs i New York 2008. Det fick det globala finanssystemet att tvärstanna, och därigenom resten av den globala ekonomin.
– Skillnaden den här gången är att man vet mer vad som händer, säger Martin Guri.
Får inte gå till jobbet
Om människor inte tar sig till jobb eller affärer i stor skala på grund av rädsla för smitta är det ändå svårt att veta om eller när det skulle resultera i ”stopp” i ekonomin.
Och redan finns det människor i Sverige som inte får gå till sina jobb. Till exempel just på Kepler Cheuvreux i centrala Stockholm.
– Vi har folk som jobbar i Milano. En medarbetare som kom därifrån nyligen får inte komma till kontoret utan jobbar hemifrån, berättar Martin Guri.