Hustak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var en tuff förhandlare”, säger Moa Langemark konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen. Se videon hur du förhandlar ner din ränta. Foto: SVT/TT

Ränterabatten växer – bättre läge att förhandla om bolånet

Publicerad

Bolånekunderna har gjort sig redo för sänkta räntor genom att föra över hundratals miljarder kronor till rörlig ränta. Samtidigt är det nu lättare att få en högre ränterabatt visar nya siffror SVT tagit del av.

Men då gäller det att kunna förhandla om räntan.

Ekonomiska vårkänslor har tagit tag i bolånetagarna. Hoppet lever nu att räntorna ska falla, många hoppas på att Riksbanken sänker styrräntan redan på onsdag, den 8 maj.

Andelen rörliga bolån har ökat med 260 miljarder kronor på sex månader så att de i februari utgjorde 62 procent av de totala bolånen. En ökning från 56 procent under perioden, enligt SCB.

En låneform som ställer mer krav på låntagaren.

– Rent ekonomiskt kan det vara bra att välja rörligt men det skapar osäkerhet för vad du kommer att behöva betala, säger Moa Langemark, som är konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, till SVT.

Bundna bolån gör det också dyrare att byta bank. Därför har många velat se en sänkning av den avgift bankerna tar för att lösa ett bundet lån. Den så kallade ränteskillnadsersättningen.

Förhandla för lägre ränta

– Många hushåll väljer att inte byta bank och här är ränteskillnadsersättningen ett extra hinder, menar Moa Langemark.

Men för den som kan förhandla med banken har det blivit lättare att få ner räntan år för år, visar nya siffror från Finansinspektionen som SVT tagit del av.

Ränterabatten (alltså skillnaden mot listräntan) som bolånekunderna förhandlar sig till har nu ökat till drygt 0,8 procentenheter. Den siffran gäller för både rörliga och bundna lån.

Se tipsen hur du ska förhandla för att få ner räntan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.