• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Näringsminister Mikael Damberg (S) har sagt att ägandet av SAS inte är långsiktigt. Foto: TT

Uppgifter: Regeringen försöker sälja SAS

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tittar, med hjälp av Nordea, på möjligheter att sälja statens andel i flygbolaget SAS, enligt uppgifter till Affärsvärlden. Men regeringen känns inte vid uppgifterna.

”Det finns sedan flera år ett bemyndigande från riksdagen att sälja aktierna i SAS, men avyttringar ska ske på ett ansvarsfullt sätt med hänsyn till bolaget och marknadsförutsättningarna. Vi har ingen kännedom om de uppgifter om Nordea som förekommer i media”, skriver Eva Lindström, statssekreterare hos näringsminister Mikael Damberg (S), i en kommentar till TT.

LÄS MER: Större SAS-förlust än väntat

”Ägandet inte långsiktigt”

Lindström säger att Damberg har ”varit tydlig” med att staten inte är en långsiktig ägare för SAS. Men mer än så finns inte att säga i dag, enligt henne.

Staten äger för närvarande 17,1 procent av aktierna i SAS, till ett värde av drygt en miljard kronor. Nu efterlyser Nordea nya långsiktiga ägare att ta över den posten och hittills har ett konsortium av ett mindre antal privatpersoner visat intresse för aktierna.

Processen har dock pågått i cirka en månad och än så länge har man inte lyckats få igenom en affär.

LÄS MER: SAS flyttar verksamheten till Irland

Sålde 13,8 miljoner aktier i fjol

Det är sedan tidigare känt att den rödgröna regeringen har ett bemyndigande från riksdagen att sälja hela innehavet i SAS.

I oktober i fjol sålde svenska staten 13,8 miljoner SAS-aktier. Därefter var staten förpliktad att inte sälja mer aktier under de kommande 180 dagarna, en så kallad lock-up-period. Men den tidsfristen gick ut i april 2017 vilket öppnar möjligheten för ytterligare försäljningar.

LÄS MER: SAS-chefen fick 20-procentig löneökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.