Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges riksbank håller styrräntan oförändrad, och skjuter samtidigt upp kommande räntehöjningar, skriver banken i ett pressmeddelande. Beskedet får den svenska kronan att försvagas med mot dollarn och euron.

Dagens besked innebär att styrräntan kvar på – 0,25 procent. Att banken skjuter upp de planerade räntehöjningarna några månader tyder på att svensk ekonomi inte kommer att gå riktigt lika starkt som man trott i tidigare bedömningar.

”Aktiviteten i svensk ekonomi är hög och inflationen är nära målet på 2 procent. Den starka konjunkturen i Sverige talar för en inflation vid målet även framöver men den senaste tidens utfall tyder på att inflationstrycket är lite svagare än väntat.”, skriver banken i pressmeddelandet.

Resultatet blev att den redan svaga svenska kronan tappade rejält i värde mot de stora valutorna. Vid lunchtid handlade det om 14 öre gentemot dollarn och 11 öre mot euron. Något som riksbankschefen menar är ofrånkomligt med riksbankens uppdrag att hålla inflatiionen på två procent.

– Vi har ett inflationsmål, vi har inget mål för växelkursen. Man kan inte ha två mål samtidigt, säger Stefan Ingves.

En svagare krona är bra för de svenska exportföretagen som får lättare att sälja sina produkter och tjänster, men kan kännas i plånboken då importerade varor och inte minst utlandssemestrar blir dyrare.

Ändrar räntebanan

Enligt Riksbanken kommer minusräntan behållas till årsskiftet eller en bit in på nästa år, vilket är längre än i tidigare prognoser då man sade att en räntehöjning skulle komma under andra halvåret 2019.

Orsaken är att inflationen är oväntat låg, enligt Riksbanksledningen.

”Den goda globala konjunkturen håller i sig och har som väntat gått in i en fas med lägre tillväxttakter. Inflationen i omvärlden har dock utvecklats oväntat svagt, särskilt i euroområdet”, skriver banken.

Direktionen har även beslutat att Riksbanken från juli 2019 till december 2020 ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om 45 miljarder kronor. Två ledamöter reserverade sig mot det beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.