Riksbankens nya räntebesked 18 december 2012 Foto: Scanpix/Riksbanken

Riksbanken sänker räntan

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken beslöt i dag att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent. SVT:s Peter Rawet är kritisk och menar att den borde sänkas mer.

Beslutet var väntat. Bedömare var eniga om att en sänkning skulle komma, då Riksbanken tidigare i höstas bedömt det som mer sannolikt med en sänkning än med en höjning under vintern.

Riksbankchefen Stefan Ingves sade på en presskonferens att ”utvecklingen i Sverige är lite sämre än vad vi trodde tidigare och inflationen är låg”.

Skuldsättning en risk

Hushållens skuldsättning är fortfarande en risk, enligt Ingves. Upplåningstakten är visserligen lugnare i dag och huspriserna ligger stabila.

Tidigare har skuldsättningen angetts som skäl att inte sänka räntan. Ingves betonade att de riskerna inte har försvunnit, men att upplåningstakten stannat av något och bostadspriserna inte stigit mycket.

-Det handlar om att välja. Den här gången var det rätt att sänka, sade han.

Riksbanken bedömer att arbetslösheten vänder ner mot slutet av 2013. Men Ingves konstaterar en negativ sak gällande arbetslösheten.

-Matchningen på arbetsmarknaden är sämre än tidigare.

Inte som 2008

Enligt Ingves befinner vi oss i en konjunktursvacka av den typ som kommer med jämna mellanrum, och läget kan inte jämföras med krissituationen 2008-2009.

Riksbanken har fått kritik för att den inte sänkt räntan tidigare för att ge ekonomin en skjuts. Men enligt Stefan Ingves är det svårt att blicka in i framtiden.

-Vi har halverat räntan under 2012 och historiskt sett är det en väldigt låg nivå. Vår bedömning är att det här är en kort nedgång och mot bakgrund av det har den här räntenivån varit lämplig.

Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att den svaga utvecklingen i euroområdet tydligt påverkar den svenska ekonomin som nu bromsar in.

”Hushållens konsumtion utvecklas svagt, arbetslösheten stiger och inflationstrycket är lågt. För att ge stöd åt svensk ekonomi så att inflationen stiger mot målet på 2 procent har Riksbankens direktion beslutat att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent”, står det vidare i pressmeddelandet.

Nivån ska ligga kvar

Riksbanken spår att reporäntan kommer att vara kvar på ungefär den här nivån det närmaste året. Sista kvartalet 2013 väntas den vara 1,1 procent. Ytterligare ett år längre fram, sista kvartalet 2014, väntas den ligga på 1,8 procent.

Två av bankens sex ledamöter reserverade sig mot majoritetens beslut. Karolina Ekholm ville att banken i sin ränteprognos signalerar att räntan sänks till 0,75 procent i början av 2013. Lars E O Svensson ville för sin del att räntan skulle sänkas till 0,75 procent redan nu.

SVT:S Peter Rawet kritisk

SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet sade i Gomorron att reporäntan borde sänkas ännu mer.

– Riksbanken tycker att vi lånar för mycket och försöker rätta till det genom att inte sänka räntan. Det är en konstig anledning. I så fall gör bankerna inte sitt jobb, sade han.

– En låg ränta kan göda en bubbla men inte föda den. En för hög ränta riskerar att drabba industrin, kronan blir för stark och det blir dyrare att låna.

Räntebanan spås ligga i stort sett oförändrad det närmaste året. Även det är Peter Rawet kritisk till.

– Då säger de att vi har nått något slags botten. De verkar vara något slags glädjeministerium som inte ser stopp på något. ECB till exempel tror att Europas ekonomi krymper nästa år och Europa är vår största marknad. Riksbanken har alltid varit några av de sämsta på att göra prognoser.

”Kan ha haft negativa effekter”

Flera ekonomer uttryckte liknande uppfattningar.

– Det finns väldigt mycket som talar för att räntan har haft negativa effekter på tillväxten och lett till högre arbetslöshet, säger John Hassler, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Medan däremot SEB–ekonomen Olle Holmgren inte tycker att räntesänkningen kom för sent.

– Jag har inget problem med hur räntepolitiken förs. Jag har förståelse för att de vill väga in både utlåning till hushåll och huspriser. Det är en svårbedömd faktor, men resultaten av boprisfall kan bli väldigt stora.

Även företagare kritiska

Räntesänkningen riskerar att bli ett slag i luften för Sveriges småföretagare, skriver Lars Jagrén, chefekonom på Företagarna, i ett pressmeddelande.

Medianräntan för ett litet företag är i dag mellan 4,5 och 6 procent. Även om hela sänkningen skulle slå igenom i räntan blir alltså effekten på företagens fatiskta kostnad bara några få hundradelar, skriver han och tillägger att allt talar för att sänkningen av reporäntan inte får fullt genomslag.

– När bankerna samtidigt begär större säkerheter för vad som tidigare betraktades som lågrisklån är det framför allt jobben och inte företagaren som drabbas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.