Riksbanken varnar i dag i en ny rapport för att coronakrisen kan leda till bankkris om den fortsätter länge. Den ekonomiska krisen kan göra att allt fler inte kan betala sina lån. Då kommer kreditförlusterna att stiga.
Bland alla varningar har Riksbanken dock ett litet avsnitt där den räknar upp positiva faktorer som gjort förutsättningarna bättre för bankerna. Bland annat skriver Riksbanken ”Givet osäkerheten har bankerna också sagt att de skjuter på beslut om utdelningar. Riksbanken stödjer dessa åtgärder.”
SEB har inte bestämt sig
Men det är bara tre av de fyra svenska storbankerna som fattat beslut om att inte dela ut pengar till aktieägarna under våren. Handelsbanken, Swedbank och Nordea har ställt in utdelningar på sammanlagt 38 miljarder kronor.
Den fjärde storbanken, SEB, har fortfarande inte satt ner foten. Den fjärde storbanken, SEB, har fortfarande inte satt ner foten. Banken har skjutit upp bolagsstämman till den 29 juni. Det gamla förslaget från styrelsen är att dela ut 13 miljarder kronor till aktieägarna.
– Banken ska tänka en vända till, och inte dela ut till aktieägarna, säger riksbankschefen Stefan Ingves.
Om de gör det då?
– Då får vi se. Det pågår i en annan del av det svenska samhället en diskussion om hur man ska hantera bidrag från staten och utdelningar samtidigt.
Stöd till börsjättar stoppades
Som SVT:s granskning visat har flera stora svenska börsjättar delat ut miljardbelopp till aktieägarna samtidigt som de sökt statligt permitteringsstöd. Det stoppades då av Tillväxtverket.
Många av börsjättarna, inklusive sådana som begärt permitteringsstöd, har ställt in aktieutdelningarna helt och hållet. De 30 mest omsatta bolagen ställde in aktieutdelningar på sammanlagt 124 miljarder kronor under våren.
Men över hälften, inklusive Handelsbanken, Swedbank och Nordea, har flaggat för att de kan kalla till extrastämma under hösten och dela ut pengarna då i stället.
Om bankerna hamnar i kris kan de också behöva statligt stöd, vilket hände under finanskrisen.