– Det får mig att må illa. Att försöka lura in småsparare i sådana här aktier, säger aktieprofilen Mohammed Salih. Foto: Håkan Claesson/SVT

Så organiseras aktiefusk i hemliga chattgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier används allt oftare för att manipulera aktiekurser enligt Ekobrottsmyndigheten. Nu kan SVT berätta om hur det går till när aktieprofilerna gör upp i hemliga chattrådar.

Under 2020 har antalet småsparare som hittat till börsen ökat, och det har även anmälningarna om aktiefusk i sociala medier gjort.

Nu kan vi förklara hur det går till bakom kulisserna. SVT har tagit del av privata chattgrupper, som visar hur personerna i chatten kommer överens om en specifik aktie vars kurs de ska försöka påverka.

Medlemmarna går sedan ut i olika Facebookgrupper och skriver uppmuntrande om aktien, och försöker få så många som möjligt att köpa in sig i bolaget, för att på så sätt öka aktiens värde. Ofta väljer de aktier i små bolag utan omsättning, där kursen är lätt att påverka.

Gruppmedlemmarna följer sedan kursuppgången noga, och bestämmer gemensamt när det är dags att sälja av. En dold verksamhet som kan bryta mot lagen.

Olagligt om syftet är att påverka kursen

Enligt Jan Leopoldson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, så är det syftet bakom det som skrivs som avgör om det är olagligt eller inte.

– Sprider du information som riskerar att påverka kursen på aktien, och det är ditt syfte, då är det brottsligt, säger Jan Leopoldson.

Att vissa profiler är öppna med vad de själva äger, eller skriver att deras tips inte är en rekommendation till att köpa aktien, är ingen garanti för att inte bli fälld.

– Du går inte fri bara för du skriver ”ingen köprekommendation”. Vi har prövat detta i ett fall, och det räcker inte, säger Jan Leopoldson.

”Får mig att må illa”

Aktieprofilen Mohammed Salih som står bakom kontot ”Mohammeds väg till miljonen”, och till vardags jobbar på organisationen Aktiespararna, får ofta meddelanden från personer som upplever att de har blivit lurade.

– De frågar hur de ska agera efter att de har förlorat pengar och lyssnat på de här oseriösa profilerna. Det handlar om uppemot hundratusen kronor de har förlorat, säger Mohammed Salih, och fortsätter:

– Det får mig att må illa. Att försöka lura in småsparare i sådana här aktier.

Vet du mer? Tipsa SVT:s reporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.