Så påverkas hushållen av stigande räntor

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av svenskarna skulle behöva konsumera mindre i vardagen om räntekostnaderna dubbleras och var tionde kommer inte längre ha råd med semester. Det visar en ny Novusundersökning som Ekonomibyrån låtit göra. Låginkomsttagare påverkas mest.

– Men även i gruppen med näst högst hushållsinkomst kommer konsumtionen påverkas märkbart hos nästan varannan, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Riksbanken planerar en höjning av styrräntan först 2024. Men bankernas utlåningsräntor är redan på väg upp. Ekononomibyrån har tittat på de svenska storbankernas snitträntor som alla har höjts den senaste tiden.

Det beror på att marknaden föregår, enligt Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling. Han tror att Riksbanken kommer att höja räntorna betydligt tidigare.

Vi befinner oss i en global miljö där styrräntorna är på väg upp. Det är ingen som tror att Riksbanken kommer vänta till årsskiftet 2024, utom dem själva. Tittar man på marknadsprissättningen höjs räntorna redan till hösten, säger han i Ekonomibyrån.

Så här har den bundna femårsräntan utvecklats hos de fyra storbankerna. Foto: SVT

Minskad konsumtion

Ekonomer varnar nu för att räntekostnaderna kan komma att dubbleras framöver. Enligt en Novusundersökning som Ekonomibyrån låtit göra framgår att sex procent av svenskarna skulle behöva flytta om räntekostnaden blir dubbelt så hög.

Inte oväntat är det de med lägst hushållsinkomster som påverkas mest. I den gruppen säger elva procent att de skulle behöva flytta.

Drygt en femtedel av svenskarna skulle behöva konsumera mindre i vardagen om räntekostnaderna dubblerades. Men det finns flera intressanta skillnader säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

– Villaägare har bättre ekonomisk trygghet än bostadsrättsinnehavare. Privatanställda har en starkare ekonomi jämfört med offentliganställda, och storstadsbor är starkare än i glesbyden, säger han. 

LO-medlemmar drabbas mest

Sett till fackförbundstillhörighet skulle konsumtionskraften hos LO-medlemmar påverkas mest om räntorna går upp enligt undersökningen. Där svarar 41 procent att de skulle behöva konsumera mindre i vardagen.

– Om det slår hårdast mot LO-medlemmar så är det ju politiskt intressant och kan vara ett problem för regeringen, säger Torbjörn Sjöström.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Slutfestat, på SVT Play.

Så kommer hushållen påverkas av dubblerade räntekostnader

Om dina räntekostnader skulle dubbleras, hur pass stor påverkan skulle det ha på din privatekonomi?

Jag skulle kanske behöva flytta: 6 procent

Jag skulle behöva konsumera mindre i vardagen: 22 procent

Jag skulle inte ha råd att åka på semester eller liknande utgifter: 10 procent

Det har jag råd med: 56 procent

Vet ej: 11 procent

Man kunde ange flera svarsalternativ om man inte svarade Har råd eller Vet ej. Därför överstiger summan 100 %.

Undersökningen är genomförd 3-7 februari 2022 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 1003 personer har svarat på undersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.