Om någon ringer dig mitt i maten och vill prata pensionssparande så lägg på luren. Det finns inga seriösa pensionsförvaltare som gör så. Men mot dåliga förvaltare som lovar stort men håller tunt återstår för oss som gärna öppnar det orangea kuvertet i mörker att beväpna oss. Och som så ofta gäller att kunskap är makt.
OM du inte är intresserad och inte vill sätta dig in i hur pensionsfonder fungerar – fundera över om du verkligen måste göra ett aktivt val. Kanske duger PPM:s egen Såfa gott nog.
OM du har bestämt dig för att göra ett aktivt val: jämför, jämför och jämför.
LÄS MER: Utländska fonder dyrare och sämre
Avkastning, avgifter och risk
Nyckelorden för de som vill ha en bättre förståelse för om en fond är bra eller dålig är att titta på historisk avkastning, avgifterna (även det finstilta) samt fondens risk.
Jämför samma slags fonder med varandra hur de har gått i olika tidsperioder – globalfond mot globalfond, sverigefond mot sverigefond etc. etc. så att du ser hur just en fond står sig mot en annan av samma typ under samma tidsperiod. Tänk på att det är ett långsiktigt sparande.
Avgifterna är nyckeln. Avgifterna dras från dina sparade pensionspengar och påverkar avkastningen negativt. På lång sikt kan höga avgifter få stor effekt om man tar hänsyn till ränta på ränta -effekten.
Inom PPM-systemet är maxavgiften på fondtorget 0,89 procent men snittet ligger betydligt lägre, på 0,23 procent och Såfa har blott 0,11 procent i förvaltningsavgift. PPM rekommenderar att din avgift absolut inte ska vara högre än 0,23 procent.
Kolla avgifter
Argumentet från många i finansvärlden är att aktiva fonder ska vara dyrare för att de presterar bättre. Gott så -- men så är det inte alltid -- och i och med att avgiften har så stor betydelse för vad som blir kvar av din pension så är den en av de absolut viktigaste parametrarna. Fundera verkligen på vad det är värt för dig. Var noggrann och kontrollera också den årliga avgiften som inkluderar ALLA kostnader som dras från dina pengar.
Kom ihåg att jämföra fonder av samma kategori, exempelvis Sverigefonder med Sverigefonder, globalfonder med andra globalfonder och så vidare. Har den egna fonden presterat sämre än genomsnittet kan det kanske vara dags att byta förvaltare eller välja en annan fond att börja spara i.
LÄS MER: Lycksökarna ska bort från PPM
Hög eller låg risk
Risken påverkar också hur mycket dina pengar växer. Om du väljer en fond med hög risk är tanken att möjligheten ökar till en bättre avkastning ( den så kallade riskpremien). Med låg risk blir avkastningen inte lika hög, men tanken är att de sparade pengarna inte ska sjunka i värde. Fondbolagen är skyldiga att informera om hur riskfylld just deras fond är på en sjugradig skala där sju är högst.